Tijger Tsezar aangekomen bij FELIDA, opvang wil uitbreiden

De 11-jarige tijger Tsezar uit Oekraïne is vrijdag aangekomen bij dierenopvang FELIDA in Nijeberkoop. Het dier werd misbruikt voor fok en entertainment en werd bij een resort vastgehouden in een kooi van 10 vierkante meter.
Tijger bij FELIDA:
Met de Roemeense leeuwen die vorige maand overkwamen, vangt FELIDA nu tien grote katachtigen op. De opvang maakt plannen om uit te breiden.

Binnen drie dagen van Kiev naar Nijeberkoop

Over tijger Tsezar zegt verzorger Juno van Zon: "Hij werd in een kooi vastgehouden met vijf andere tijgers en zat daar in een slecht verblijf waar hij eigenlijk alleen in water rond kon lopen." De tijger werd in Oekraïne geconfisqueerd en naar een klein lokaal opvangcentrum gebracht. "Daar hadden ze niet de faciliteiten en de kennis om hem langdurig te houden, daarom is hij nu bij FELIDA."
Tsezar werd in een transportkist op een vrachtwagen vervoerd. In drie dagen reed de auto van Kiev naar Nijeberkoop. Van Zon: "Hij heeft een hele lange rit gehad. Dat is natuurlijk best wel ingrijpend. De eerstkomende tijd moet hij een vertrouwensband met ons opbouwen, en geven we hem zoveel mogelijk rust."
De eerste medewerkers zijn bij de tijgers in de buurt geweest en dat menselijk contact zal langzaamaan uitgebreid worden. Stichting VIER VOETERS houdt een database bij van dieren die in slechte situaties verkeren. Meldingen krijgen ze bijvoorbeeld via social media en lokale non-profitorganisaties.
Tijger Tsezar in de transportkist © Stichting VIER VOETERS
Sinds september dit jaar zorgt FELIDA voor zeven leeuwen uit Roemenië. Het gaat om dieren uit een Deens circus die er slecht aan toe waren. Daarover vertelt locatiemanager Simone Schuls: "Ze doen het goed, ze beginnen al te wennen. Eén van de jonge mannenleeuwen is nog wel een beetje nerveus. We zijn druk bezig om een vertrouwensband met hem op te bouwen."
Het bouwen van een vertrouwensband kost volgens Schuls veel tijd. Met stukken vlees proberen de medewerkers contact met de leeuwen te krijgen om ze te trainen.

Uitbreiding

Volgens Schuls is de vraag naar zorg voor verwaarloosde dieren groot, maar de kooien bij FELIDA zijn aan vernieuwing toe. Schuls: "Wij willen heel graag nieuwe dierverblijven bouwen. Daar zijn we nu plannen voor aan het maken."
Met specialisten is de opvang ontwerpen aan het maken. De hoop is om volgend jaar te beginnen met de verbouwing.
Manager Simone Schuls en verzorger Juno van Zon van FELIDA