Dronryp brengt 'dure' Willem van Althuis voor het voetlicht: "We hebben niet de beveiliging van een museum"

In Dronryp was zaterdag uitgebreid aandacht voor het leven en werk van kunstschilder Willem van Althuis (1926-2005). In d'Ald Skoalle was voor één dag een expositie met zijn werk te zien.
Dronryp staat in het teken van Willem van Althuis
Willem van Althuis werd in 1926 op Hatsum geboren en hij woonde van zijn derde tot dertigste in Dronryp. "Het is toch wel een Rypster, die willen we voor het voetlicht brengen", vertelt Adri Terlouw van de Wurkgroep Histoarysk Dronryp.
Van Althuis werkte als straatlegger en begon pas op zijn 37e met schilderen. Hij was autodidact en werd landelijk bekend met een tentoonstelling in 't Coopmanshûs in Franeker. Daar was onder anderen een schilderij van het station van Dronryp te zien.

Nog meer van Dronryp

'Die andere' Rypster schilder, Lourens Alma Tadema, is veel bekender in het dorp, zegt Terlouw. "Iedereen kent Alma Tadema. Hij is hier alleen maar geboren, maar bij hem hebben ze het gevoel: hij is van Dronryp. Van Althuis is nog veel meer van Dronryp."

Duur

De expositie was alleen zaterdag te zien in MFA d'Ald Skoalle. "We hebben hier niet de beveiliging van een museum. En zo duur zijn de werken ondertussen, dat het echt goed beveiligd moet worden."
Er zijn komende tijd toch werken van Van Althuis te zien in het dorp. In de etalages van eerdere winkels in het centrum van Dronryp hangen reproducties. De route langs de stukken is tot 27 oktober nog te lopen.
Willem van Althuis (1926-2005) © Willem van Althuis Stichting