Habtamu de Hoop: Fokkens' reactie op opheffen buslijn 'te makkelijk'

PvdA-Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop heeft flinke kritiek op Avine Fokkens. De gedeputeerde zei in reactie op het opheffen van de bushalte in De Westereen dat 'het haar spijt', maar dat het simpelweg een gevolg van de coronacrisis is. Volgens De Hoop is dat 'te makkelijk' van haar: "Ik vindt het zonde en onacceptabel."
PvdA-Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop © ANP
"Ik vind het te makkelijk om het zomaar te accepteren", zegt De Hoop. "Ik las de reactie van de gedeputeerde in Fryslân, zij zei: het is nu eenmaal zo dat vervoerders ervoor kiezen om stations te schrappen vanwege de tekorten in de coronacrisis. Dat kun je accepteren, maar je kunt de vuisten er ook onder zetten."
De Hoop wist naar de vervoerders én naar de bestuurders. "Vervoerders hebben een verantwoordelijkheid, maar bestuurders moeten ook hun poot stijf houden en zeggen waar het geld voor bedoeld is. Er wordt te veel gekeken naar of een bus wel rendabel is of niet, maar je moet ook aandacht hebben voor de leefbaarheid."

Onderzoek

Staatssecretaris Steven van Weyenberg moet snel komen met een onderzoek naar de gevolgen van het schrappen van buslijnen en haltes op het platteland, vindt De Hoop.

De Westereen

Aanleiding was het opheffen van de halte Noorder Stationsstraat bij het treinstation in De Westereen. Daardoor moeten inwoners van De Westereen straks kilometers lopen om de bus te pakken en verdwijnt de aansluiting met de treinverbinding van Leeuwarden naar Groningen.
PvdA-Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop
"Dit staat symbool voor veel regionale verbindingen die verdwijnen. Mensen die buiten de stad wonen hebben evengoed recht op goede verbindingen", stelt De Hoop. "Er zijn veel verbindingen verdwenen in de regio, terwijl er juist meer dan twee miljard naar vervoerders is gegaan in coronatijd om de bereikbaarheid overeind te houden. Nu zie je in de praktijk dat verbindingen toch worden geschrapt."