Veel animo voor wildcamera's in tuinen in Ooststellingwerf

Verspreid over de 13 dorpen van Ooststellingwerf zijn sinds september wildcamera's geplaatst in tuinen van de inwoners. Zo'n 150 mensen hebben zich bij de gemeente gemeld nadat die een oproep deed.
Femia Waijers bij 'haar' wildcamera bij Oldeberkoop © Omrop Fryslân, Remco de Vries
De inschrijving daarvoor is nu gesloten. Vijftig mensen hebben vier weken lang zo'n camera in de tuin, of krijgen die nog. Eén van hen is Femia Waijers van Oldeberkoop: "Ik vind het fijn om te weten wat hier rondloopt. Ik houd veel van allerlei dieren en ben heel nieuwsgierig naar wat er op dit terrein rondloopt."
De camera begint te draaien als er een dier voor loopt. En om die kans te vergroten, staat er een speciale stok voor, zegt Waijers: "In de stok zit een lokmiddel in het doekje dat er in zit. Als er een marter of vos langs komt, gaan ze er aan snuffelen in de hoop dat ze een prooi vinden. Zo komen ze tussen de stok en de camera, dan worden ze opgenomen." Na het project krijgt ze de beelden toegestuurd.

"Het is helemaal ontploft"

Adviseur duurzaamheid Mayte Leinenga van de gemeente Ooststellingwerf zag niet aankomen dat er zoveel belangstelling voor zou zijn: "Het is helemaal ontploft. We wisten van tevoren niet hoeveel belangstelling er was. Ik heb zo'n 150 aanmeldingen gekregen en word nog wekelijks benaderd door mensen die zich willen aanmelden. Helaas zit het al vol, 50 inwoners hebben de kans gekregen. De eerste vijf mensen zijn nu klaar: we zagen onder meer een das en een steenmarter. En er is ook een ree gezien."
De gemeente wil graag weten hoe groot het biodiversiteit is en daar de inwoners bij betrekken: "We willen mensen daar op een laagdrempelige manier mee laten spelen. Soms hebben mensen het idee dat er 's nachts een das of steenmarter rondloopt. Zo kun je daar toch achter komen."
Mensen kunnen dan ook hun tuin daar op aanpassen.
Femia Waijers en Mayte Leinenga