Biologische hutspot voor Suderigge door samenwerking met Friese bioboer

Bewoners van zorgcentrum Suderigge in Lemmer krijgen donderdags biologisch eten. De producten komen van boer Botma, die gewassen duurzaam produceert.
Sûne tylt moat foar sûne minsken soargje:
Folkert Botma verbouwt duurzaam. Niet meer alles op een perceel een gewas, maar 32 repen met allerlei gewassen. "Dat zorgt voor meer biodiversiteit, zowel boven als onder de grond", legt Botma uit. "Wij proberen ook meer CO2 op te slaan in de grond en meer insecten aan te trekken. Het vee zorgt voor mest op een natuurlijke manier. Zo proberen we de grond en uiteindelijk de wereld een stukje gezonder te maken."

Gezonde natuur, gezonde mensen

Botma werkt met de visie van 'regeneratieve landbouw'. "Dat gaat uit van een gezonde grond, gezonde planten en daardoor ook gezonde mensen. Daarom was de zorg een logische doelgroep en kwamen we uit bij Hof en Hiem. Wij willen regionaal afzetten en voor hen is het belangrijk om met gezonde groente eten te koken."
Biologische boer Folkert Botma uit Engwierum
Botma zocht een partij die dezelfde filosofie aanhangt en zo kwam hij uit aan de andere kant van de provincie bij de zorgcentra en koks van Hof en Hiem. In de keuken van Suderigge in Lemmer wordt iedere dag eten gemaakt voor zo'n 200 cliënten.

Suderigge

Gerrit Overwijk is 'hoofd Voeding' en hij is blij met de samenwerking. "Het is hartstikke lekker en gezond en medische en financieel verantwoord. Het had wel eerder gekund, maar wij zijn niet eerder met elkaar in contact gekomen. Producent Botma kwam bij ons en zei: wij leveren een mooie, smaakvolle groente. Is dat iets voor jullie? Wij zijn enthousiaste koks, dus wij zeiden: dat moet altijd gebeuren."

'Smaaksturing'

Ze doen ook aan 'smaaksturing' dat van ziekenhuis Antonius in Sneek komt. "Als de smaakpupillen door bijvoorbeeld ziekte achteruit zijn gegaan, dan proberen we door kruiden en toevoegingen de maaltijd zo weer op smaak te brengen, dat mensen die smaak weer herkennen", legt Overwijk uit. "Dan eten ze meer, blijven ze gezonder en nemen ze minder medicatie."
Bioboer Botma uit Engwierum krijgt feedback van ouderen in Lemmer die net hutspot met zijn producten hebben gegeten © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Donderdag konden de mensen kiezen tussen hutspot en rode bieten. Het biologische eten viel goed in de smaak.