Bearn Bilker: 'Beschouw ophef over pikante foto Alexia als leermoment'

De publicatie van een pikante foto van prinses Alexia moet beschouwd worden als een leermoment, want ze is pas 16 jaar. Dat zegt de Friese koninklijkhuisdeskundige Bearn Bilker. Hij denkt dat de koning niet kan voorkomen dat dergelijke foto's in de publiciteit verschijnen.
Prinses Alexia © Rijksvoorlichtingsdienst, Martijn Beekman
Een opvallende foto van prinses Alexia op social media zorgde afgelopen week voor ophef. De prinses zit sinds kort in het buitenland, in Wales, op school. Op Instagram verscheen een foto waarop ze vol in de make-up en met weinig kleren aan samen anderen afgebeeld staat. Ze zouden naar een feestje gaan.
De mediacode verbiedt toch dat privébeelden van minderjarige royals getoond worden? We vroegen koninklijkhuisdeskundige Bearn Bilker om opheldering. Hij denkt dat de ophef meer over haar kleding gaat dan over de prinses zelf: "Zo'n foto doet het altijd goed, maar na verloop van tijd zijn de mensen het vergeten."
Je moet het zien als een leermoment, vindt Bilker, want ze is pas 16 jaar. Het is tegelijkertijd ook wel een beetje haar eigen schuld dat ze met een groepje op de foto is gegaan. Deze werd op Instagram gezet en vervolgens overgenomen door een website.

Mediacode

Het koninklijk huis heeft jaren geleden een mediacode ingesteld: in ruil voor enkele fotomomenten per jaar, moeten de media de familie de rest van het jaar met rust laten. Werkt zo'n mediacode nog wel, nu iedereen met een telefoontje alle mogelijke foto's de wereld in kan slingeren?
Bilker: "Alexia is minderjarig. Zo'n mediacode is mooi, maar dan moet iedereen zich er wel aan houden. Het enige wat de koning kan doen is, als hoofd van de familie, naar de rechter stappen. Die zaak verliest hij en dat weet hij, want met de mediacode ligt er een overeenkomst."
Bearn Bilker
Zoiets kun je gewoon niet tegenhouden
Bearn Bilker
Bilker kan zich goed voorstellen dat een vader zijn dochter niet graag op zo'n manier in de media ziet. De koning denkt nu waarschijnlijk dat ze anders naar de mediacode moeten gaan kijken. Echter, zoiets kun je gewoon niet tegenhouden, denkt Bilker.

Fatsoen

Veel reguliere media hebben het fatsoen om dit soort foto's niet te publiceren, maar de site Ditjes en Datjes heeft het wel gedaan. De foto is inmiddels weer van de website verwijderd.