Overal minder vlinders van jeukrups, behalve in Fryslân

Het aantal eikenprocessievlinders is dit jaar in heel Nederland afgenomen, behalve in Fryslân. In onze provincie is geen verschil gemeten.
© Omrop Fryslân, Ronald van der Pol
Vooral in het zuiden is er een grote afname in het aantal vlinders. Dat er minder vlinders zijn, betekent nog niet dat de eikenprocessierups verdwijnt, zegt het Kenniscentrum Eikenprocessierups op Nature Today.
De eikenprocessierups, die voor veel overlast zorgt, wordt in de loop van de zomer een vlinder. Deze zomer zijn er 51.000 van die vlinders gevangen. Dat is 40 procent minder dan in 2019 en 67 procent minder dan in 2018. Van 2020 zijn er geen cijfers, omdat er toen iets is misgegaan bij de metingen.
In de zuidelijke provincies is het aantal vlinders met 85 procent gedaald ten opzichte van 2019. In het noorden is de daling, met uitzondering van Fryslân dus, 20 procent.

Meerdere verklaringen

Volgens het kenniscentrum zijn er meerdere verklaringen voor de afname in het aantal vlinders: het koude voorjaar, de natte augustusmaand, een snelle bestrijding van de rups en meer natuurlijke vijanden.
"Enerzijds zijn Fryslân en de noordelijke provincies wat later aan de bestrijding begonnen dan in het zuiden", legt Arnold van Vliet uit. Hij is bioloog aan de Wageningen Universiteit en voorzitter van het Kenniscentrum Eikenprocessierups. "En daarnaast waren de weersomstandigheden heel bijzonder: april en mei waren heel koud, maar eind maart nog heel warm. Daardoor waren de rupsen minder kwetsbaar."
Arnold van Vliet
Volgens hem moeten gemeenten rekening houden met een 'substantiële plaagdruk' en zouden ze op tijd maatregelen moeten nemen. De beste bestrijding is volgens Van Vliet een combinatie van vogels en sluipwespen.

Jeukrups nog niet weg

Het is wel bekend dat eikenprocessierupsen zich een paar jaar rustig kunnen houden en daarna weer opduiken, zeggen deskundigen. Het betekent dus nog niet dat de jeukrups verdwijnt uit Nederland.