Psychiaters tegen zorgverzekeraars: "Wij kunnen ons werk niet meer goed doen"

Zelfstandige psychiaters in Nederland luiden de noodklok. Ze zijn bezorgd over het voortbestaan van hun praktijk, nu de grote zorgverzekeraars hun rekeningen voor behandelingen niet meer volledig uit willen betalen. Voor psychiater Haye bij de Weg uit Leeuwarden is de maat ook vol. Hij is één van de tien Friese psychiaters met een zelfstandige praktijk.
Zelfstandige psychiaters in protest tegen zorgverzekeraars:
Van de vergoedingen waar de psychiaters recht op hebben, wordt gemiddeld 75 procent uitbetaald. De zorgverzekeraars willen eigenlijk dat de zelfstandige psychiaters hun praktijk opgeven en in vaste dienst komen bij grote zorginstellingen, zoals de GGZ. Dat zou volgens Bij de Weg negatief uitpakken voor de hoogcomplexe zorg, met lange wachtlijsten als gevolg.

Complexe gevallen

Volgens de zorgverzekeraars zouden zelfstandige psychiaters vooral bij complexe geval tekortkomen. "Dat is gewoon niet waar", zegt Bij de Weg. "Iets wat complex is, hoeft niet altijd door tien verschillende mensen in een team behandeld te worden. Soms is dat helemaal niet efficiënt en is het heel prettig dat mensen één persoon hebben, een psychiater. En een psychiater is een dokter, kan medicatie voorschrijven en is ook een psychotherapeut."
Haye bij de Weg © Omrop Fryslân
In zijn praktijk behandelt Bij de Weg zo'n 220 patiënten, mensen die bij de GGZ niet terecht kunnen. Vooral jongeren onder de 30 jaar kloppen bij hem aan. Als hij door de dwingende maatregelen een deuren moet sluiten, zou er een gat vallen in de zorgverlening. "Ik zie hier soms jongeren die in een instelling zijn geweest, en dan zeggen ze: 'ik heb daar in zes maanden zes verschillende mensen gezien'. Want iedereen heeft een andere functie, of ze gaan op vakantie of met verlof", zegt Bij de Weg.

Premie onbetaalbaar

Zorgverzekeraar De Friesland wil er echter niets van weten. Volgens woordvoerder Rob Propsma zouden ze alle partijen evenveel financiële middelen willen geven, maar zou dat de premie onbetaalbaar maken. "We hebben een probleem bij de grotere GGZ-instellingen als het gaat om de arbeidsmarkt. En daar spelen we nu op in, door dat financieel aantrekkelijker te maken. Daar worden ook de zwaardere, complexere situaties besproken en daar past ook een andere financiering bij. En dat is waar wij de focus op leggen."
Rob Propsma © Omrop Fryslân
En daarmee maakt De Friesland een fout, vindt Bij de Weg. Uit een onderzoek met De Friesland bleek een paar jaar geleden juist dat zelfstandige psychiaters efficiënt kunnen werken, terwijl de zorgverlening wel persoonlijk blijft.
Bij de Weg heeft vanwege de maatregelen besloten zijn praktijk af te bouwen. "Het betekent dat wij ons werk niet meer goed kunnen doen."