Nieuwe nitraatregels zorgen voor ophef bij boeren

Ophef onder boeren nu er nieuwe nitraatrichtlijnen komen. Nitraat zorgt voor vervuiling van water. Om de kwaliteit te verbeteren, moeten er strengere regels komen voor onder andere akkerbouwers.
De nitraatrichtlijnen veranderen:
De nitraatrichtlijnen zorgen ervoor dat de uitstoot onder boeren niet toeneemt en dat de kwaliteit van water goed blijft. Het water in de sloot naast bouwland heeft last van de uitstoot die de boer maakt bij het werk. Om dat in de gaten te houden stelt de Europese Unie om de zoveel jaar diverse richtlijnen op.
De nieuwe richtlijnen zorgen voor stress onder boeren. Zo mogen ze straks tot op vijf meter van de sloot geen gewassen meer verbouwen. Ze leveren land in.
Akkergrond met bieten staat vol met water © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
"Dat zorgt voor een probleem in de omzet", zegt Teun de Jong van de Nederlandse Akkerbouw Vereniging. "Als je minder gewassen kunt verbouwen, kun je ook minder producten verkopen. Zo simpel is het. Volgens ons is dit dan ook geen oplossing. We kunnen wel zorgen voor een gerichtere depositie met behulp van de technologische ontwikkelingen."
Het is absurd om ons dezelfde regels op te leggen als bijvoorbeeld in Limburg.
Teun de Jong (Nederlandse Akkerbouw Vereniging)
Volgens De Jong heeft het geen zin om alle akkerbouwers dezelfde regels op te leggen. Er zit een groot verschil tussen zandgrond en kleigrond. Kleigrond houdt het nitraat beter vast en zorgt ervoor dat er minder in het water komt.
Met name in Fryslân is die kleigrond te vinden. "Dus is het absurd om ons dezelfde regels op te leggen als bijvoorbeeld in Limburg. Daar is het voornamelijk zand en dus is de uitstoot veel groter. Laten we dan ook een regionaal beleid maken."
Teun de Jong van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond © Omrop Fryslân, René Koster
Volgens landbouwdeskundige Sjoerd Hofstee sluiten de maatregelen niet aan op de praktijk van de boeren. Ook is het volgens hem opvallend dat vooral vooruitstrevende boeren zich druk maken over de nieuwe nitraatrichtlijnen.
"Boeren die best al bezig zijn met duurzaamheid. Zij onderstrepen namelijk het doel van schoon water, maar zeggen: 'wij werken al zo lang aan dat doel en daar slagen we ook wel in'. Waarom dan toch nieuwe maatregelen die ons veel geld kosten, demotiverend werken en ook nog eens niet of amper een bijdrage leveren aan het doel van een betere waterkwaliteit?", zegt Hofstee.
Landbouwdeskundige Sjoerd Hofstee
In reactie op de zorgen heeft landbouwminister Carola Schouten een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin schrijft ze dat ze openstaat om te praten over aanpassingen van de nitraatrichtlijnen.