Donker Wad als attractie: "Bij ons kun je de sterrenhemel zo prachtig zien"

De optimale nachtbeleving voor de Waddentoerist, daarvoor maken verschillende organisaties in het Noorden zich sterk. Het gaat dan om de Rijksuniversiteit Groningen, de Waddenvereniging, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de drie noordelijke milieufederaties.
Sterrenregen boven de Waddendijk © Omrop Fryslân, Remco de Vries
De organisaties willen dat er minder lichtvervuiling op en om het Wad is en denken dat ondernemers in het gebied daar van kunnen profiteren. Hoe, dat maken ze duidelijk in een online adviespakket.

Sterrenhemel

Volgens Hinke Pietersma van de Friese Milieu Federatie is de duisternis in het Waddengebied uniek en de organisatie wil ondernemers daar op wijzen. "Wij vinden dat heel gewoon, maar als je bijvoorbeeld uit de Randstad komt en je komt naar Fryslân, bijvoorbeeld boven Dokkum, dan zeg je: wat is het hier donker, ik zie geen hand voor ogen. Maar dat betekent ook dat je bij ons de sterrenhemel gewoon zo prachtig kunt zien, en als het echt heel donker is zelfs de Melkweg."
Sterren boven het Wad bij Koehool © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Pietersma denkt dat er nog veel kan worden gedaan om het Wad nog donkerder te maken. In het online adviespakket staan interviews met ondernemers die al activiteiten hebben op het donkere Wad, maar er worden ook tips gegeven. "Er zit ook een heel praktisch aspect aan, van hoe maak ik mijn onderneming donkerder. Het licht hoeft niet helemaal uit, maar wel dat het licht goed is voor de natuur die er actief is, want anders kun je dat niet laten zien."

Nachttuinen

Als voorbeeld van dat commercie en natuur elkaar niet hoeven te bijten, noemt Pietersma het aanleggen van nachttuinen bij de Waddenkust met planten die 's nachts bloeien en belangrijk zijn voor nachtdieren. "Zo'n tuin leggen we met een ondernemer aan en de bedoeling is dat daar informatie over de nachtnatuur komt te staan en dat er ook activiteiten zijn. Dus dat wordt een soort hotspot, wel een sille hotspot, langs de Waddenkust waar je echt naartoe gaat om de nacht te beleven."
Op 30 oktober is er weer een Nacht van het Wad, met allemaal activiteiten in het donker.
Hinke Pietersma van de Friese Milieu Federatie