Roze Zaterdag in Leeuwarden: "Dit is de dag van de liefde"

Leeuwarden staat zaterdag de hele dag in het teken van Roze Zaterdag: op deze dag is er op allerlei manieren aandacht voor bewustwording en acceptatie van seksuele- en genderdiversiteit. Een grote publiekstrekker is de botenparade, maar ook op het Zaailand en op andere locaties in de stad is van alles te beleven.
Rôze Sneon in Leeuwarden: "Dit is de dag van de liefde"
"Het is geweldig, het wordt steeds drukker", zegt programmacoördinator Eva van Netten zaterdagmiddag over Pride Leeuwarden. "Er zijn veel mensen van verschillende leeftijden, de botenparade is een vrolijke aangelegenheid. Ik zie mensen met veel kleuren en vlaggen."
Het was nog wel spannend of het door kon gaan, zei ze. "Vanwege corona was het al drie keer uitgesteld. Pas bij de laatste persconferentie hoorden we dat het kon, toen moesten we alles nog snel organiseren.
Verslaggever Onno Falkena op Pride Leeuwarden in gesprek met Eva van Netten
Toch blijft het ook een activistische dag. "Vandaag is een groot feest om te vieren wie we zijn, de verschillen en overeenkomsten. Maar we staan ook stil bij dat de rechten nog niet voor iedereen helemaal gelijk zijn.
Van Netten is er trots op dat het evenement nu in Leeuwarden is. "Dat is heel bijzonder, daar ben ik trots op. In Fryslân is echt nog wel wat te behalen op het gebied van rechten voor queer mensen, de zichtbaarheid en het verenigen van de community."
Zaterdag 16 oktober staat Leeuwarden in het teken van Roze Zaterdag. Met een kerkdienst, een botenparade, een gigantisch regenbloogvlag over de Harmonie en een groot podium op het Zaailand wordt stilgestaan bij bewustwording en acceptatie van seksuele- en genderdiversiteit.
In de aanloop naar Roze Zaterdag maakte Omrop Fryslân diverse reportages van Friezen die met deze thematiek te maken hebben. En zaterdag 16 oktober zijn alle festiviteiten de hele dag te volgen op de radio en in een livestream op de website van Omrop Fryslân tussen 11.00 en 13.30 uur.
"Er gebeuren zaterdag prachtige dingen. De dag is voor mij heel speciaal", zegt Sipke Jan Bousema. "Het is voor de eerste keer dat wij zo groot Roze Zaterdag vieren. Dit is de dag van de liefde."
Er is - gelukkig - veel veranderd in de afgelopen decennia, zegt Bousema. "Zo'n veertig jaar geleden was hier een demonstratie die door de ME uit elkaar is geslagen. Er mocht geen krans met roze lint in de Prinsentuin liggen. Nu worden we gedragen door de overheid en de politie, er is aandacht in de media. Ik ben blij dat ik in Fryslân hand in hand kan lopen met mijn vriend."
Sipke Jan Bousema keek 's ochtends vooruit op Roze Zaterdag
De liefde is deel van het leven en dag mag je laten zien, vindt Boudema. "Als je terugkijkt, dan denk je: wat is er toch wat gebeurd. Het is een stuk geschiedenis van Fryslân, net zoals Roze Zaterdag een stuk geschiedenis van Fryslân zal worden."