Ben Feringa krijgt eerste exemplaar biografie van Eise Eisinga

In Franeker is een nieuwe biografie van Eise Eisinga gepresenteerd: De Hemelbouwer. Het eerste exemplaar is overhandigd aan Nobelprijswinnaar Ben Feringa.
© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
Arjen Dijkstra, directeur van het Universiteitsmuseum in Groningen, heeft acht jaar aan het boek gewerkt. Het doel was om een nieuw verhaal te vertellen over het leven van Eisinga. Dijkstra heeft voor het levensverhaal tientallen 'nieuwe' bronnen gebruikt.
Dijkstra heeft geprobeerd zijn hoofdpersoon in de economische, politieke en wetenschappelijke context van zijn tijd te plaatsen. "Ik ben er echt heel blij mee. Het heeft soms ook een hele tijd stilgelegen. Soms wel anderhalf jaar. Daarom is het wel extra mooi dat het nu klaar is en dat het boek er ligt", zegt Dijkstra.
Schrijver Arjen Dijkstra overhandigt het boek aan Ben Feringa © Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
Het eerste exemplaar is uitgereikt aan Nobelprijswinnaar Ben Feringa. "Eisinga is natuurlijk een held. Tweehonderdvijftig jaar later kunnen we nog altijd van dit uurwerk en de planeten genieten." Feringa heeft het eerste stuk van het boek al . "Ik viel van de ene verbazing in de andere."
Naast het boek voor volwassenen liep Dijkstra ook om met het idee om een boekje te maken voor kinderen, om zo het planetarium ook voor de jongsten invoelbaar te maken. Zo is naast De Hemelbouwer ook It Himelbouwerke ontstaan.
Schrijver Arjen Dijkstra over het boek