Johnny Jansen: "Ajax is kwetsbaar in de omschakeling"

Ajax is in de eredivisie een klasse apart, maar toch liggen er volgens Heerenveen-trainer Johnny Jansen mogelijkheden zaterdag. "Ajax neemt in balbezit veel risico, dus dat betekent dat er in de omschakeling ruimtes liggen."
Alles moet goed gaan om een kans te maken, zegt Jansen:
Met Anthony Musaba aan de rechterkant beschikt Heerenveen over veel snelheid. In het plan van Jansen hoopt de trainer dat Musaba wordt opgepakt door Daley Blind. Daar is Ajax kwetsbaar, omdat de Oranje-international niet de snelste is.
"Met Anthony (Musaba red.) hebben we veel snelheid op de rechterkant", zegt Jansen. "We hopen dat we daar veel gebruik van kunnen maken. Ajax heeft in de eredivisie 70 procent balbezit. Als je ze pijn wilt doen, dan zal dat vooral in de omschakeling zijn. Hopelijk kunnen we stunten."

Veel naar Ajax - Utrecht gekeken

Ajax won in de competitie zes van de acht wedstrijden met grote cijfers. Toch heeft FC Utrecht twee weken geleden laten zien dat het mogelijk is: Utrecht won in Amsterdam met 0-1.
"De beelden van Ajax - Utrecht zijn de afgelopen week veel voorbij gekomen", vertelt Jansen. "Dan zie je ook wel dat er mogelijkheden zijn om ze pijn te doen, maar je ziet vooral een heel goed Ajax. We zullen heel goed en heel compact moeten verdedigen en alles zal moeten kloppen. Als je ziet hoe Utrecht verdedigde, hoeveel energie ze erin stopten. Dat was mooi om te zien."

Minder samba

De Amsterdammers missen tegen Heerenveen Lisandro Martínez en Nicolás Tagliafico (Argentinië) en Antony (Brazilië). Vanwege interlandverplichtingen zijn de Zuid-Amerikanen pas laat terug in Nederland. Edson Álvarez (Mexico) is een vraagteken, maar kan waarschijnlijk wel meedoen.
Pranjic, Sibon en Bak Nielsen vieren de overwinning van Heerenveen op Ajax in 2008 © ANP
De laatste keer dat Heerenveen in eigen stadion won van de Amsterdammers was op 5 oktober 2008. De wedstrijd eindigde in een 5-2-overwinning met doelpunten van onder anderen Danijel Pranjic, Gerald Sibon en Roy Beerens. Op doel stond Brian Vandenbussche en hij weet nog veel van die wedstrijd.
Ik denk dat we met 1-0 gaan winnen.
Oud-Heerenveen-doelman Brian Vandenbussche
"Dat was echt een fantastische avond met een superieure Roy Beerens die met zijn acties toen echt het verschil maakte", vertelt de Belg, die momenteel keeperstrainer is bij KMSK Deinze. "Alles klopte die dag. Het is al veel te lang geleden dat we van Ajax hebben gewonnen."
"Inderdaad, ik zeg nog steeds 'we' en dat blijf ik ook zeggen, want ik heb hier een heel mooie carrière gehad. Ik denk dat we gaan winnen, met 1-0."
Brian Vandenbussche (rechts) in de wedstrijd tegen Ajax in oktober 2008 © Orange Pictures
Vandenbussche weet dus hoe je van Ajax kunt winnen. "Je moet heel scherp in de duels zijn en het Ajax direct vanaf de eerste minuut lastig maken. Door er 200 procent voor te gaan, kun je Ajax verslaan. Voor de rest laat ik het graag aan Johnny over, haha."
De wedstrijd tussen sc Heerenveen en Ajax begint zaterdag om 18.45 uur. Het is live te volgen in een extra sportprogramma bij Omrop Fryslân op de radio, dat om 18.30 uur begint. Na sc Heerenveen - Ajax gaat dat sportprogramma verder met Fortuna Sittard - SC Cambuur.