Issa Kallon terug bij SC Cambuur als international van Sierra Leone

Sinds deze week mag Issa Kallon zich international noemen. Hij debuteerde voor het nationale elftal van Sierra Leone. Terug in Leeuwarden speelt hij zaterdag met SC Cambuur tegen Fortuna Sittard.
Issa Kallon over zijn avonturen bij Sierra Leone
De aanvaller van SC Cambuur werd al eerder benaderd door Sierra Leone, maar de uitnodigingen legde hij telkens naast zich neer.
Tot een paar weken geleden, toen Kallon opnieuw werd gevraagd. "Ik stond er niet voor open, want ze hadden nooit perspectief op een groot toernooi. Dat hebben ze nu wel, want ze hebben de Afrika Cup gehaald. Nu leek het me wel interessant om heen te gaan."
Sierra Leone speelde drie wedstrijden. Twee ervan waren officiële oefenwedstrijden, waarin Kallon niet mee mocht doen. "Mijn FIFA-paspoort is nog niet op orde. Dat zal pas in november geregeld zijn", vertelt de 25-jarige buitenspeler.
Als ik zag dat iemand met zo'n wilde tackle aankwam, sprong ik al op.
Issa Kallon maakt kennis met het Afrikaanse voetbal
Maar hij ging er niet voor niets heen. "Ik kon alleen de laatste wedstrijd spelen tegen Marokko. Dat is een vriendschappelijke wedstrijd, die buiten de FIFA om geregeld is. Dus ik kon gelukkig nog wel één wedstrijd spelen."
In die wedstrijd kwam Kallon zeventig minuten in actie. Hij stond zelfs nog aan de basis van een doelpunt. Het was zijn eerste aanraking met het Afrikaanse voetbal. Dat staat bekend als fysiek en hard.

Spijkerharde tackles

Daar is geen woord aan gelogen, volgens Kallon. "Het gaat er super hard aan toe. Ik schrok ervan toen ik op de tribune zat. Tackles met twee benen wordt niet eens voor gefloten. Het is soms niet normaal wat je daar ziet."
Het goede nieuws voor de supporters van SC Cambuur is dat Kallon zonder kleerscheuren terug is in Leeuwarden. Hij erkent dat hij het rustig aan heeft gedaan: "Als ik zag dat iemand met zo'n wilde tackle aankwam, sprong ik al op. Ik ben blij dat ik nog heel ben", lacht Kallon, die zaterdag inzetbaar is voor Cambuur.
Henk de Jong ziet dat de internationals fit terug zijn gekomen:
Jamie Jacobs kan ook weer spelen bij de Leeuwarders. Hij miste de laatste wedstrijden vanwege een blessure. Trainer Henk de Jong liet in het midden of hij Jacobs direct opstelt. De kans lijkt groot en dat betekent dat Mitchel Paulissen weer op de bank begint.
Het is niet de enige verandering in de ploeg. Alex Bangura kreeg tegen AZ een rode kaart en is geschorst tegen Fortuna Sittard. Hij wordt vervangen door David Sambissa.
Tegenstander Fortuna Sittard won de eerste wedstrijd van het seizoen, maar staat nog na zeven wedstrijden nog op slechts vijf punten. Cambuur kan het verschil met de Limburgers vergroten naar tien punten, als ze winnen.

'Gouden dingen'

Dat besef leeft ook bij De Jong. "We kunnen gouden dingen doen. We zijn goed gestart. We hebben de top drie van vorig jaar gehad en die waren iets beter dan wij. Andere wedstrijden zaten we er dicht bij of eroverheen. Dat moeten we eigenlijk volhouden de komende weken."
Wat weet De Jong over Fortuna Sittard? "Ze spelen verschillende systemen. Dat kunnen we niet allemaal trainen. We zien wel wat ze doen en daar reageren we op, we hebben verschillende plannen."
Roberts Uldrikis in duel met Virgil van Dijk © Orange Pictures
De Jong ziet dat zijn spelers zonder blessures terug zijn gekomen van de interlands. Onder de spelers die uitvlogen zat ook spits Roberts Uldrikis. Hij speelde met Letland onder andere tegen Nederland. De Jong zat dat duel met bovenmatige interesse voor de televisie.

Berenburg

De Cambuur-trainer had namelijk een fles berenburg aan Uldrikis beloofd, als hij zou scoren. "En als hij twee keer had gescoord, mocht hij vier wedstrijden niet spelen. Dat is voetbalhumor."
In Letland is berenburg niet zo bekend, vertelt De Jong. "Hij wist niet wat het was. Toen ik zei dat er alcohol in zat, zei hij: geef het maar aan m'n vader." Maar zo ver kwam het dus niet, want Uldrikis scoorde niet. Al scheelde het niet veel.
De wedstrijd tussen SC Cambuur en Fortuna Sittard begint zaterdagavond om 21.00 uur. Het is live te volgen in een extra sportprogramma bij Omrop Fryslân op de radio. Dat programma begint al om 18.30 uur, omdat sc Heerenveen om 18.45 begint tegen Ajax.