Kamerlid Lisa Westerveld over jeugdzorg: "Systeem veel te ingewikkeld"

Problemen omtrent de jeugdzorg in Nederland worden maar niet beter. Dat zegt GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld na een gesprek van de Tweede Kamer met jongeren die verschillende problemen hebben en daardoor vastlopen. Ze heeft het onderwerp samen met de vader van Nomie uit St.-Annaparochie op de agenda gezet.
Lisa Westerveld © ANP
Eerder dit jaar beroofde Nomie uit St.-Annaparochie zichzelf van het leven omdat ze geen uitweg meer zag. Anderhalve week voor haar overlijden schreef ze nog een e-mail aan Kamerlid Lisa Westerveld. Nomie vroeg daarin aandacht voor andere jongeren die klem komen te zitten in de hulpverlening omdat ze meervoudige problemen hebben.

Machteloosheid

Het gesprek van de Tweede Kamer over de hulpverlening aan jongeren die vastlopen in de jeugdzorg vanwege meerdere problemen was emotioneel, zegt Westerveld. Niet alleen Rutger, de vader van Nomie, was er vandaag. Ook andere jongeren met 'multi-problemen' en hun ouders waren erbij.
Ik merk dat het niet beter wordt in de jeugdzorg.
GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld
"Zij vertellen over de machteloosheid, en ik voel het ook", zegt Westerveld. "Ik ben Tweede Kamerlid, er wordt naar politiek gekeken als het gaat om oplossingen. Ik vind dat we die moeten bieden, tegelijkertijd kaart ik dit probleem al jaren aan en merk ik dat het niet beter wordt in de jeugdzorg."
Luister hier naar een documentaire van RTV Rijnmond over Nomie uit St.-Annaparochie
"Deze jongeren geven aan: we worden niet gehoord", zegt Westerveld. "Eén van de jongeren zei: ik voelde me gewoon soms een nummertje."
Volgens het Kamerlid moet er binnen de jeugdzorg meer worden gekeken naar de jongeren zelf en waar ze precies behoefte aan hebben. "Dat dat niet voldoende gebeurt in ons hele hulpverleningssysteem is niet oké. Daar moeten we echt wat mee."

'Te ingewikkeld'

De oplossing moet niet worden gezocht bij hulpverleners, maar wel in politiek Den Haag. "Het ligt niet aan de hulpverleners, we weten dat ze een ongelooflijk hoge werkdruk hebben", zegt het Kamerlid. "Deze mensen zijn de jeugdhulpverlening ingegaan omdat ze het allerbeste willen voor jongeren, alleen ze kunnen het niet omdat het systeem veel te ingewikkeld in elkaar is gezet."

Decentralisatie van de jeugdzorg

In 2015 werd de jeugdzorg in Nederland gedecentraliseerd. De gemeenten werden verantwoordelijk en tegelijk werd er bezuinigd. "Die bezuiniging voel je nog steeds", zegt Lisa Westerveld. "Al deze gemeenten moesten ineens ingewikkelde taken overnemen en ervoor zorgen dat alle jongeren die bij hen aanklopten juiste hulp kregen."
De afgelopen jaren is er wel meer geld bijgekomen voor de jeugdzorg, maar volgens Westerveld komt dat nu te laat. Gemeenten lopen nu achter met de zorg, zegt ze. Bovendien neemt het aantal jongeren met behoefte aan hulp alleen maar toe.
Enkelen van deze jongeren spraken donderdag dus over het onderwerp tijdens de zitting in de Tweede Kamer. Westerveld: "Ik weet wel zeker dat hun boodschap is aangekomen. Nu zijn wij in Den Haag aan zet en moeten wij zorgen dat we echt met een oplossing komen voor deze jongeren en voor deze ouders."
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld over de jeugdzorg in Nederland