Kornwerderzand klaar met overlast dijkwerk en toeristen: "Geen tweede Volendam worden"

Wonen op een dijk: het heeft zo z'n voor- en z'n nadelen. Van die nadelen hebben de inwoners van het dorp Kornwerderzand momenteel behoorlijk last. De belangrijkste problemen zijn de bomen die mogelijk moeten verdwijnen, de overlast van wildpoepers en -plassers en de kraakinstallatie.
Inwoners Kornwerderzand zijn klaar met poepende Duitse toeristen:
Dat de herinrichting en vernieuwing van de dijk overlast met zich mee brengt, dat zit de inwoners nog niet eens zo dwars. Er moet nou eenmaal wat gedaan worden aan de waterkering. "Maar dat er niet naar ons geluisterd wordt, dat steekt ons wel", zegt voorzitter Henderica Dijk van het Dorpsbelang.

Frustraties

Frustraties groeien nu Rijkswaterstaat van alles aan de dijk verandert, zoals bijvoorbeeld de bomen aan de oostkant van het dorp. Die zouden moeten verdwijnen, omdat ze er anders niet bij kunnen voor onderhoud aan de dijk. "Onzin", zegt buurtbewoner Frans Houtman. "Ze kunnen er prima bij met een ponton, het is daar namelijk niet ondiep."

Geluidsoverlast

De kraakinstallatie zorgt ervoor dat de basaltblokken die aangelegd worden bij de Afsluitdijk hergebruikt kunnen worden. De stenen worden in stukken gebroken. "Naast de geluidsoverlast hebben we zóveel fijnstof van dat we twee keer per week de ramen kunnen lappen", vertelt Houtman. De inwoners twijfelen eraan of zo'n apparaat vlakbij een bewoond gebied wel is toegestaan.
© Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Er spelen ook nog andere infrastructurele problemen, zoals de lage waterdruk. Afgelopen zomer had het Kazemattenmuseum daar erg last van. De bewoners maken zich ook zorgen over de groeiende vraag naar elektriciteit.
"Er is te weinig capaciteit op het net. We zijn bang dat hier een enorme generator voor ons erf komt te staan. Dat willen we niet hebben met ons beschermde dorpsgezicht", legt Dijk uit.

Parkeren

Zelfs op een willekeurige woensdag in oktober is het druk in Kornwerderzand met tientallen Duitse toeristen. De meesten vinden het niet erg om de auto 400 meter van het Kazemattenmuseum te parkeren, anderen zoeken wel een plekje voor de huizen van de Kornwerderzanders.
"Toeristen lopen al vroeg achter onze huizen langs. Toeristen zijn hier welkom, maar wij hoeven geen tweede Volendam te worden", zegt Dijk. De toeristen gaan bij hoge nood ook vlug even de bosjes in. "Ik ben wel eens getrakteerd op een mooi bloot achtwerk. Daar zit ik niet op te wachten."
Houtman: "Dat steekt ons wel. We zouden eigenlijk strengere regels willen hebben. Wij mogen zelf ook niet onze auto's voor de huizen parkeren. De dijk moet vrij blijven voor Rijkswaterstaat."

Gesprek

Dorpsbelang Kornwerderzand zal binnenkort met de gemeente Súdwest-Fryslân om tafel om te praten over de overlast.