Smoothie-fiets Heerenveen moet leerlingen bij politiek betrekken

Leerlingen van de middelbare school aan het bewegen krijgen. Daar wil de gemeente Heerenveen op inzetten. Met dat doel staat er woensdag een hometrainer in de kantine van het Kei College. En daar is een smoothie-maker op gemonteerd.
Zelf fruitdrankje maken op smoothie-fiets in schoolkantine
"Het is wat een zwaar ding, maar gelukkig zitten er wielen onder", begint Jelle Zoetendal zijn verhaal, terwijl hij een hometrainer door de kantine van de middelbare school sleurt. Met een grote klap zet de wethouder de fiets middenin de kantine neer. Hij zet vervolgens een kraampje op met fruit.
"Straks is het pauze en dan kunnen de leerlingen hier zelf een smoothie maken. Daar staan grote blenders en daar mogen ze dit fruit in doen. Bananen, appels of sinaasappels, wat ze maar willen. Dan gaat er een deksel op en mogen ze de blender voorop de fiets plaatsen. Als ze dan gaan trappen, wordt alles tot een smoothie fijngemalen."
De smoothie-fiets in Heerenveen © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Meteen als de fiets in stelling is gebracht, komen er twee leerlingen op af. Stefan van Es en Floortje van der Ende willen graag een smoothie. "Ik sport nu eigenlijk te weinig, maar ik help wel altijd m'n opa op de boerderij. Dat is natuurlijk ook goed om te doen", zegt Stefan en hij gaat fietsen.
Als Stefan klaar is, springt Floortje op de fiets. "Ik vind het goed dat de gemeente hier op inzet. Het is belangrijk om veel te sporten. Zelf doe ik aan verschillende sporten. Ik dit echt leuk om te doen."
Toch is bewegen niet het enige doel van de gemeente. "We willen erop inzetten kinderen meer bij de politiek te betrekken", zegt Zoetendal. "We hopen zo met hen in contact te komen, hun te vragen wat ze van de politiek verwachten. Dat hopen we dan te kunnen invullen. De politiek letterlijk actief maken. Dat is het idee."