Portret regenbooggezin: "Ik ben niet tegen hokjes, wel tegen voorbestemde hokjes"

In het kader van Roze Zaterdag zendt Omrop Fryslân met een reeks portretten uit over een regenbooggezin. Woensdag in deel twee van de familie Van Hoorn uit Itens het verhaal van Jurre. Hij is homoseksueel, maar sluit niet uit dat hij op meisjes kan vallen.
© Omrop Fryslân
Jurre speelt gitaar in de woonkamer van zijn ouderlijk huis. Papa en mama luisteren en zijn 'brusje' Mika zingt. Mika is non-binair en kan geen zusje of broer genoemd worden. Jurre vindt 'brusje' het meest in de buurt komen.
Hij heeft veel steun aan Mika gehad tijdens zijn 'reis', zoals hij het zelf noemt. In 2018 stond hij oog in oog met een jongen tijdens de Pride Leeuwarden. Hij voelde van alles en dat was het moment dat hij erachter kwam dat hij homoseksueel is.
Het verhaal van Jurre:
Maar toch sluit Jurre niet uit dat hij op vrouwen valt. Al die labels en hokjes. Hij is er niet tegen, maar wel tegen voorbestemde hokjes. Jurre krijgt niet vaak vervelende reacties. Van vrienden hoort hij dat zij die wel krijgen. Jurre zou er wel twee keer over nadenken voordat hij in Fryslân hand in hand met een man over straat zou lopen.

Liefde

In aanloop naar Roze Zaterdag is gender en geaardheid meer dan anders onderwerp van gesprek geworden. Voor Jurre staat Roze Zaterdag voor liefde, voor wie dan ook. Dat iedereen kan zijn met wie die maar wil. Hij lacht. De keuze wordt alleen maar groter op deze manier.
Donderdag het derde en laatste deel van de reeks over het regenbooggezin. Papa Christian en mama Carla vertellen dan hun verhaal.
Zaterdag 16 oktober staat Leeuwarden in het teken van Roze Zaterdag. Met een kerkdienst, een botenparade en een groot podium op het Zaailand wordt stilgestaan bij bewustwording en acceptatie van seksuele en genderdiversiteit.
In aanloop naar Roze Zaterdag maakt Omrop Fryslân verschillende reportages over Friezen die met deze thematiek te maken hebben. Op 16 oktober zijn alle festiviteiten de hele dag te volgen op de radio en via een livestream op de website van Omrop Fryslân tussen 11.00 en 13.30 uur.