Justitie eist straffen tegen zweminstructeurs vanwege verdronken jongetje

Het Openbaar Ministerie heeft de strafeisen uitgesproken tegen twee zweminstructeurs van zwembad Ny Sudersé in Lemmer. De eis tegen een mannelijke verdachte is 240 uren werkstraf of 120 dagen cel. Tegen een vrouwelijke verdachte is 180 uren werkstraf of 90 dagen cel geëist. Justitie komt met de straffen vanwege hun betrokkenheid bij het verdrinken van de 11-jarige Adonay uit Balk.
De straffen geëist tegen de zweminstructeurs:
De officier van justitie vindt dat een straf op zijn plaats is. "De verdachten hebben in hun leven duizenden mensen zwemles gegeven. Dat bleek geen garantie op veiligheid te zijn. De verdachten hadden anders kunnen handelen en moeten handelen. Zelfs het minimale dat verdachten konden doen, hebben ze nagelaten. Namelijk het tellen van de kinderen."
De strafeis van de vrouwelijke verdachte valt lager uit vanwege persoonlijke omstandigheden van de vrouw, waar het Openbaar Ministerie rekening mee heeft gehouden.

Strafrechtelijke verantwoordelijkheid

Volgens Tjalling van der Goot, advocaat van de mannelijke verdachte, is er geen enkele discussie over de ernst van het feit, maar hij kan zich niet vinden in de schuldvraag van de officier van justitie. Het jongetje zou goede uitleg hebben gekregen van de zweminstructeurs. Hij pleit daarom voor vrijspraak.
"Mijn mening is dat het Openbaar Ministerie mijn cliënt iets verwijt wat niet feitelijk vastgesteld kan worden. En datgene wat wel vastgesteld kan worden, is niet zo fout dat het strafrechtelijke verantwoordelijkheid voor mijn cliënt oplevert."
Advocaat Tjalling van der Goot legt zijn juridisch standpunt uit:
Mariska Pekkeriet, de advocaat van de vrouwelijke verdachte laat weten: "Op hoofdlijnen ben ik het met Tjalling van der Goot eens als het gaat om de manier van het toezicht die middag en de onduidelijkheid over het moment van overlijden. De inhoud van de beschuldiging maakt dat er geen causaal verband kan worden aangetoond tussen de verwijten en het overlijden. Dit is een juridisch standpunt. Voorop blijft uiteraard staan dat het een enorm trieste zaak is en voor de nabestaanden een groot verlies."
Adonay met zijn moeder © Eigen foto

Eerste zwemles

De eerste zwemles van Adonay Berhe uit Eritrea was op donderdag 6 februari. Hij zat in een groep kinderen die allemaal hun eerste les kregen. Het zwembad verzorgt 'gewenningslessen' voor kinderen van basisschool De Cocon, zodat ze kennis kunnen maken met het water.
Moeder Merhawit Kidant wilde graag bij de zwemles aanwezig zijn, maar dat mocht niet van de school. "Ik heb aangegeven dat Adonay niet kon zwemmen", vertelde ze in de rechtbank. "Ik heb gevraagd of ik er niet bij mocht zijn. Dat mocht niet. Ik heb toen meerdere keren gevraagd, wilt u dan alstublieft opletten?"
Later in de middag werd bekend dat Adonay een tijd onder water is geweest en is gereanimeerd. Kidant is toen naar het zwembad gebracht. "Ik kon niet geloven wat ik zag. Ik raakte volledig de controle over mijn lichaam kwijt. Ik zag en voelde dat er geen leven meer in hem zat."
Tot op de dag van vandaag kan ik er niet van slapen.
Moeder Merhawit Kidant
Kidant was eerder in Nederland dan haar zoon. Ze had hem dus al een tijd moeten missen. "Toen kreeg ik hem terug, maar gebeurde dit. Het is heel erg pijnlijk dat ik hem nu voor eeuwig moet missen. Tot op de dag van vandaag kan ik er niet van slapen."
De verdachten vinden dat hen niets te verwijten valt. Het heeft diepe indruk gemaakt, vertelt de vrouwelijke verdachte. "Niets is meer hetzelfde."

Drukke les

De mannelijke verdachte omschrijft de chaotische situatie van die dag. "Het was een drukke les. De kinderen waren druk, wilden graag het water in. Hij is aan onze aandacht ontsnapt."
De rechter doet op 9 november uitspraak.