Kramer: "Doe meer om sneltestlocaties mogelijk te maken"

Het kabinet moet meer doen om testlocaties voor een coronatoegangsbewijs ook in gebieden met minder inwoners mogelijk te maken. Dat vindt burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân.
"Mensen moeten hier tachtig kilometer reizen voor een test", zegt Kramer:
Directe aanleiding voor zijn oproep is de recente sluiting van de sneltestlocatie in Dokkum, die in totaal slechts tien dagen open is geweest. De testaanbieder, het bedrijf Tunica Trading B.V., besloot na afgelopen zondag de stekker eruit te trekken, omdat het volgens het bedrijf in Dokkum niet meer rendeert.
Het vergoedingssysteem voor testaanbieders is sinds maandag aangepast. Waar aanbieders eerder nog een vergoeding kregen op basis van beschikbare testcapaciteit, is dat veranderd naar een vergoeding voor iedere afgenomen test.
Mensen moeten hier meer dan veertig kilometer reizen om zo'n sneltest te doen. Dat is niet normaal.
Burgemeester Johannes Kramer (Noardeast-Fryslân)
"Ook de Tweede Kamer zegt: dat testen moet laagdrempelig zijn", volgens burgemeester Kramer. "Iedereen in Nederland moet daar gebruik van kunnen maken, maar je ziet dat mensen hier meer dan veertig kilometer moeten reizen om zo'n sneltest te doen. Dat is niet normaal."
De afgelopen tien dagen werden ongeveer 700 sneltests afgenomen in de locatie in Dokkum. Op doordeweekse dagen was de opkomst laag, maar op de eerste zaterdag kwamen ruim 200 mensen voor een test voor een coronatoegangsbewijs.

"We nemen de gok"

De burgemeester en de horeca in Dokkum vinden het jammer dat de lokaasje sinds maandag alweer dicht is. Volgens Kramer kunnen er ook weer andere problemen ontstaan, ook omdat de besmettingscijfers in Noardeast-Fryslân de afgelopen weken al relatief hoog waren.
"De jongeren denken straks: die sneltiest kan hier niet, en Leeuwarden vind ik te ver weg. We nemen de gok en gaan lekker op stap. Met alle gevolgen van dien. En dat is dus niet de bedoeling", zegt Kramer.