Walrus duikt weer op, ze krijgt de naam Freya

De walrus, die ruim drie weken geleden voor het eerst is gezien in Fryslân, bevindt zich nog steeds in Friese wateren. Ze is dinsdag gezien op Terschelling. Het dier heeft nu ook een naam. Uit zo'n tweeduizend inzendingen bij Omrop Fryslân werd uiteindelijk de naam Freya gekozen.
De walrus op Terschelling © Sytse Schoustra
Freya staat voor strijdlustig, "omdat ze een overlevingsstrijd levert. De naam geeft meteen weer 'laat haar vrij ja'." De winnende naam werd ingezonden door onder anderen Esther Moorlag en Wendy Postma.

Eerst bij Schiermonnikoog

Op 20 september werd de walrus gezien bij Schiermonnikoog. Het was voor het eerst in 23 jaar dat een walrus in Nederland werd gezien. Later kwam ze meerdere keren naar de haven van Harlingen.
Een kleine week was de walrus uit beeld, tot nu. Sander van Dijk van Zeehondencentrum Pieterburen bevestigt dat het om een walrus gaat. Staatsbosbeheer op Terschelling is onderweg naar het dier.

Opmerkelijk

Dat een walrus in Fryslân is gezien, is opmerkelijk. Er zijn diverse populaties walrussen op de wereld, bijvoorbeeld boven Scandinavië en bij Groenland. Maar in de praktijk verlaten walrussen het poolgebied nooit. Ze kunnen wel lange afstanden zwemmen.
In het radioprogramma Goeiemiddei werd de winnende naam uitgekozen:
Het dier een naam geven kan helpen, zegt Van Dijk. "Het wordt gemakkelijker om met het dier om te gaan. In Ierland werkte dat ook, toen daar onlangs een walrus werd gezien. Toen die een naam kreeg, kwam de boodschap dat hij rust moest hebben ook beter aan."
Voor de 'Friese' walrus geldt hetzelfde: die moet ook vooral rust hebben, benadrukt Van Dijk.