"Roze Zaterdag is niet goed zichtbaar in Leeuwarden"

Waarom kleurt Leeuwarden niet helemaal roze? Waarom is niet overal duidelijk te zien dat het komend weekend Roze Zaterdag is? Het evenement is veel te slecht zichtbaar, zegt Andries Seefat.
© Omrop Fryslân
Seefat nam met zijn stichting Promo Gay Leeuwarden onder andere het initiatief tot het meevaren van een skûtsje bij de Canal Parade in Amsterdam in 2008 en 2019.
Hij voelt zich genegeerd. Daar is Seefat open over. De organisatie van Roze Zaterdag heeft wel een beeltenis van Seefat gebruikt voor promotiedoeleinden.

Boegbeeld

Dat zit Seefat, de man die in 2019 verkleed als vrijheidsbeeld bij de Canal Parade in Amsterdam letterlijk het boegbeeld was van de Friese gay-gemeenschap, niet lekker.
"Een beetje vreemd is het wel. Het was voor de organisatie een kans geweest. We hebben een groot netwerk, dus dan kun je veel mensen en bedrijven bereiken."

'Gemiste kans'

Seefat vindt het een gemiste kans dat je in de stad nu nauwelijks iets merkt van Roze Zaterdag: "Het had hier nu roze moeten kleuren. Dat kan op zoveel verschillende manieren. Als stad moet je zoiets uitbuiten. Daar hadden we graag over meegedacht."
Der moat noch echt in soad dien wurde oan akseptaasje.
Andries Seefat
Wie nu door Leeuwarden loopt, merkt nauwelijks dat het zaterdag al zover is. Seefat is daarom bang dat er bijna geen mensen op afkomen. "Het zou zo jammer zijn als het in het water valt. Ik hoop oprecht dat het meevalt en dat er toch veel mensen komen om een feest te vieren."
Roze Zaterdag in Leeuwarden is hard nodig, vindt Seefat. Hij is er trots op dat het in Fryslân wordt gehouden. "Absoluut. Er moet nog echt veel worden gedaan aan acceptatie. Dat moet al beginnen op de basisschool. Juist daarom is die zichtbaarheid van groot belang."
Een Friese regenboogvlag © Omrop Fryslân
Ondanks zijn kritiek is Seefat er zaterdag zelf gewoon bij: "Ik ben met een groep in de stad. Dat feest moet worden gevierd."
De organisatie van Roze Zaterdag in Leeuwarden heeft nog niet gereageerd op de kritiek van Seefat.