Friese vrienden beklimmen Kilimanjaro om aandacht te vragen voor alzheimer

Titus Vogt, Jogchum van der Woude en Eelke Krol gaan de Kilimanjaro beklimmen om geld op te halen voor de stichting 'Ik ben Wil'. Wil is de moeder van Vogt. Zij overleed vorig jaar, onder andere door de ziekte van Alzheimer.
Eelke Krol, Titus Vogt en Jogchum van der Woude beklimmen de Kilimanjaro © Marit Anker
"Toen we het idee opperden, wisten we niet eens hoe hoog de Kilimanjaro is", zegt Vogt. De berg in Tanzania is bijna 6.000 meter en daarmee de hoogste berg van Afrika.
De mannen zijn nu echter hard aan het trainen. "Wij zitten aankomend weekend in Oostenrijk, dan gaan we hoogtetrainingen doen. We hebben nog meerdere trainingskampen en we trainen al een halfjaar minimaal vier keer per week."

Dichter bij moeder

De beklimming wordt een flinke uitdaging, maar dat is geen probleem. "We gaan uitdagingen niet uit de weg. Ik denk dat het een fantastisch project is. Als we op die top staan, zijn we allemaal een stukje dichter bij mijn moeder."
Titus Vogt over de beklimming
De mannen staan er niet alleen voor. "Naast ons gaat een compleet team van sherpa's mee: een kok, een arts, een fysiotherapeut. Dagelijks hebben we zo'n drie liter water nodig. Dat kunnen we zelf niet meenemen, dus dat wordt allemaal voor ons naar boven gebracht", zegt Jogchum van der Woude.
© ANP
Volgens hem kan de hoogte weleens een probleem worden. "Ik denk dat onze grootste tegenstander de hoogte gaat worden en dan met name de ijle lucht. Conditioneel zijn we er klaar voor, maar wat we daar op hoogte tegen gaan komen, weten we nog niet."
Ook de temperaturen maken het zwaar: "Het temperatuurverschil tussen beneden en boven is zo'n vijftig graden. Dat zijn de uitdagingen waar we mee te maken krijgen en waar we eigenlijk niet op kunnen trainen. Maar we gaan het zien. We hebben er zin en vertrouwen in."
Jogchum van der Woude over de uitdagingen van hun tocht