Coming Out Day op Dalton Dokkum: "Het voelt niet alsof ik een label nodig heb"

Dalton Dokkum heeft het hele jaar de regenboogvlag uit, maar staat op landelijke Coming Out Day extra stil bij acceptatie van seksuele en genderdiversiteit op hun school. Voor leerling Dieuke Westra, die genderneutraal en panseksueel is, is dat heel belangrijk.
Dieuke vertelt:
"Het voelt niet alsof ik een label nodig heb of dat ik in een hokje pas." De 16-jarige Dieuke Westra kwam er twee jaar geleden achter dat er iets in het plaatje niet klopte. "Een vriend van me werd transman. Toen klikte er ook iets in mij. De vraag speelde op: hoe ben ik dan eigenlijk?"
Momenteel identificeert Dieuke met genderneutraal en panseksueel. Dat houdt in dat Dieuke geen jongen of meisje is en ook niet specifiek op een jongen of meisje valt.
De directe omgeving van Dieuke reageerde over het algemeen goed: "Ik heb een vriend en ouders die me steunen. Ze vinden het wel ingewikkeld, maar ze doen hun best."
In de klas zijn de meningen verdeeld.
Dieuke Westra
Op school is dat wel iets anders. "In de klas zijn de meningen verdeeld. Als ze met een grote groep bij elkaar zitten, hebben ze het wel over mij."
Om voor meer acceptatie te zorgen heeft de school anderhalf jaar geleden een Gender Sexuality Alliance groep opgericht. Hierin zitten 25 leerlingen die zich inzetten voor een inclusieve school. In december zijn er bijvoorbeeld filmpjes gemaakt met leerlingen die hun verhaal doen en praten over hun genderidentiteit.
Door die groep werd maandagmorgen de regenboogvlag omhoog gehesen:
Door de aandacht voor de LHBTI+ gemeenschap hoopt Dieuke dat er een verandering komt in de acceptatie bij haar op school. Als het aan docent Arie van Barneveld ligt, komt dat er. Hij is de initiator de de GSA groep op school en heeft vanuit persoonlijke ervaring ook met het onderwerp te maken.
In de video legt hij uit waarom hij zich inzet voor de regenbooggemeenschap en hoe het leeft op school:
Arie van Barneveld vertelt:
Zaterdag 16 oktober staat Leeuwarden in het teken van Roze Zaterdag. Met een kerkdienst, een botenparade en een groot podium op het Zaailand wordt stilgestaan bij bewustwording en acceptatie van seksuele en genderdiversiteit.
In aanloop naar Roze Zaterdag maakt Omrop Fryslân verschillende reportage van Friezen die met deze thematiek hebben te maken. En zaterdag 16 oktober zijn alle festiviteiten de hele dag te volgen op de radio en in een livestream op de website van Omrop Fryslân tussen 11.00 en 13.30 uur.