Oud-topturnsters moeten smartengeld krijgen als erkenning

Oud-topturnsters die jaren te maken hebben gehad met lichamelijk, psychisch en emotioneel geweld moeten elk vijfduizend euro krijgen. Het geld is een erkenning voor het leed dat ze is aangedaan.
© Shutterstock
Dat staat volgens het Noordhollands Dagblad in een advies dat maandag officieel wordt gepresenteerd.
Eerder dit jaar bleek dat veel topturnsters slachtoffers waren van grensoverschrijdend gedrag. Eerder dit weekend werd bekend dat de Friese turncoach Gerben Wiersma schuldig is bevonden is aan het overtreden van het tuchtreglement. Wiersma krijgt daar geen straf voor.

Excuses van NOC*NSF

Voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg heeft namens sportkoepel NOC*NSF excuses gemaakt aan sporters die slachtoffer zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag. Ze deed dat in reactie op het advies van een commissie die onderzocht of slachtoffers in de turnsport financiële steun kunnen krijgen.
Van Zanen zei dat NOC*NSF is tekort geschoten. "Er waren al voor 2010 rapporten. We hadden het kunnen en moeten zien. We hebben verzuimd na te gaan of meldingen een structurele achtergrond hadden en of aanbevelingen werden nagevolgd. We hebben de zaken gezien als losse bomen, maar zagen niet het hele bos. Daarvoor bieden wij de sporters oprechte excuses aan."