Anoeska de Vries: "Gedupeerden van de toeslagenaffaire zijn wanhopig"

Anoeska de Vries uit Garyp is één van de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Volgens haar is het een zooitje bij de belastingdienst en worden zaken steeds weer uitgesteld, zodat het maar langer blijft duren. "Gedupeerden van de toeslagenaffaire zijn wanhopig."
© Omrop Fryslân, René Koster
Afgelopen week had ze zelf weer een voorbeeld van een fout zoals die bij de belastingdienst wordt gemaakt. In een beschikking van de belastingdienst was haar grootste schuld niet meegenomen. Dat was één van meer dan tienduizend euro vanwege de kinderopvangtoeslag. Het bleek later om een misverstand te gaan, waar staatssecretaris Van Huffelen via Twitter zelf persoonlijk haar excuses voor heeft aangeboden.
Het zal, zo stelde ze, ook meegenomen worden in het verder verbeteren van de communicatie met de gedupeerden. In het Omrop-radioprogramma Buro de Vries wordt via Anoeska de vinger aan de pols gehouden bij de afhandeling van deze kwestie.
Daarbij kwam ook aan het licht dat Friese gemeentes heel verschillend omgaan met de aanpak van gedupeerden. Buro de Vries komt er in het programma van aankomende zondag op terug.
Anoeska de Vries

Ombudsman ontevreden over verloop

De Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, zei maandag dat de hersteloperatie van de toeslagenaffaire niet goed verloopt. Volgens hem zijn er ingrijpende maatregelen nodig. Minder klachten zijn er tussen maart en augustus afgehandeld door Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen, terwijl toen juist meer zaken binnenkwamen.
Het rapport van de ombudsman 'Klacht gegrond, maar geen oplossing' verschijnt maandag. Ouders krijgen geen enkele duidelijkheid over wanneer hun zaak wordt behandeld. "De UHT liep flinke achterstanden op en wettelijke behandeltermijnen zijn in meer dan een kwart van de gevallen overschreden", zegt Van Zutphen. Voor 5700 ouders is de wettelijke termijn al verlopen waarin ze moesten worden geholpen.
Bijna 50.000 mensen hebben zich als gedupeerde gemeld bij de Belastingdienst. Minder dan 10 procent van de ouders is volledig geholpen.