Kaatsers zoeken de zaal op: "Muurkaatsen is conditioneel veel zwaarder"

Het Friese kaatsseizoen is al een paar weken geleden, maar de kaatsers zoeken nu de sporthallen op om te gaan muurkaatsen. Voor het plezier, de conditie maar ook voor tickets voor een prestigieus toernooi in Valencia.
Lekker om even hielendal stikken te gean, fynt Hans Wassenaar:
"Dit is conditioneel veel zwaarder", zegt Hans Wassenaar in sporthal De Trije in Franeker. "Bij het Friese kaatsen verdeel je de krachten veel meer. Hier krijg je iedere seconde een bal voor je neus."
De dagen zitten ook anders in elkaar: bij het muurkaatsen duren wedstrijden zo'n 20 minuten en is een toernooi na 2,5 uur voorbij. "En bij het Friese kaatsen is een wedstrijd een uur lang. Je begint 's ochtends om 11.00 uur en je bent om 18.00 uur klaar."
Hans Wassenaar bij het muurkaatsen © Omrop Fryslân, Nynke Tuinstra
Heel anders dus, maar Wassenaar is blij dat hij weer actief is. "Ik heb even drie weken helemaal niets gedaan, lekker op vakantie geweest. Dan is het lekker om nu in de zaal te ballen."
Twintig minuten voluit en dan even bijkomen. Dat heb je dan ook wel nodig.
Hans Wassenaar
Het muurkaatsen is in Fryslân minder prestigieus dan het Friese spel en ook Wassenaar doet het vooral voor z'n plezier. "Maar ik vind het ook lekker om even helemaal kapot te gaan. Twintig minuten voluit en dan even bijkomen. Dat heb je dan ook wel nodig."

Voegt iets toe

Niet alle hoofdklassekaatsers zijn deze week aan het wallballen, maar een groot deel wel, zegt bestuurslid Johannes Siegersma van de KNKB. "Sommigen recreatief, anderen met wedstrijden. Het voegt iets toe op het kaatsen. Dat zie je ook: wie aan muurkaatsen doet, kan in het tussenspel met links én rechts goed uit de voeten."
Er stond dus ook nog iets op het spel in Franeker: Tjisse Steenstra en Harmke Siegersma pakten de winst en mogen in november naar Valencia voor het World Elite-toernooi.