Campingbaas over De Hege Warren: "Je kunt geen kant op, weet niet waar het naartoe gaat"

"Het was een mooie plek. Ruim en knus", zo kijkt oud-eigenaar Jelke Wijmenga met weemoed terug op de camping in De Hege Warren. Veertig uur per week was hij bezig met het onderhoud van de zelfgemaakte tiny houses en de kampeerplekken.
"Je bent er altijd mee bezig"
De veenweidepolder De Hege Warren bij Oudega moet worden aangepakt. Na jaren van plannen maken heeft een team van zeventien betrokkenen de afgelopen week twee toekomstplannen aangeboden aan provincie, it Wetterskip en de gemeente Smallingerland. De komende lente zal er een besluit worden genomen.
Vier agrarische bedrijven verdwijnen uit de polder. Jelke Wijmenga was eigenaar van een camping in De Hege Warren. Door de onzekerheid over de toekomst verkocht hij de caming. De plannen heen en weer leverden hem en zijn gezin een heleboel stress op: "Je staat er mee op, gaat er mee naar bed, en in de tussentijd ben je er ook nog mee bezig."

Nieuwe toplocatie

Met de plannen voor het ophogen van het waterpeil in het gebied zou de grond niet meer geschikt zijn voor een camping. Daarnaast moesten de kampeerplekken weg. In sommige plannen zou de vaarweg van Grou naar Drachten door het campingterrein komen. Wijmenga: "Dat was een scenario en dat is nog steeds een scenario."
Welkomstbord van de camping © Omrop Fryslân, Earryt Sijens
"Je hebt eigenlijk geen toekomst. Je kunt geen kant op, want je weet niet waar het naartoe gaat." Het gezin Wijmenga stopte met de camping. Ze verhuisden naar Earnewâld en wonen nu aan de vaarweg die ze veel stress bezorgt heeft. "We hebben weer een toplocatie gevonden, er zijn heel blij mee."
Wijmenga wil binnenkort op deze nieuwe plek doorgaan met de recreatie.
Oud-campingeigenaar Jelke Wijmenga © Omrop Fryslân, Earryt Sijens
Jelke Wijmenga