Slachtoffer Boelenslaan had op moment van achtervolging geen rijbewijs

De 28-jarige man uit Boelenslaan, die in de nacht van 15 op 16 september na een achtervolging werd doodgeschoten door de politie, had op dat moment geen rijbewijs. Dat was ingenomen na een snelheidsovertreding. Dat zeggen twee vrienden van de man.
"Hij was zijn rijbewijs eerder al kwijtgeraakt"
Vriend Henri Hut is één van de laatste mensen die zijn maat Andries Booi nog in levende lijve gezien heeft. "Zijn moeder had hem nog geappt, van 'komst hast thús?'" De beide maten waren 's avonds nog bij elkaar. "Ik was hier rond kwart over elf 's avonds weg. Toen zei Andries nog, 'moet ik wat voor je doen morgen?'. Hooguit als ik een klapband krijg, zei ik toen."
Henri's vriendin Anna Kamminga, ook een goede vriend van Andries, vertelt over de achtervolging: "Hij werd bij Quatrebras al aangehouden, maar is er toen vandoor gegaan." Henri vult aan dat hij denkt te weten waarom Andries dat deed. "Doordat hij geen rijbewijs had, die was hij al een keer kwijtgeraakt door een snelheidsovertreding. Dat was de reden dat hij 'er tussenuit naaide' denk ik."
Het Openbaar Ministerie wil voorlopig niet reageren omdat het onderzoek van de recherche naar het schietincident nog loopt.
Andries negeerde een stopteken bij een verkeerscontrole bij Hurdegaryp. Dat was tussen 01.15 en 01.45 uur. De man vluchtte weg met hoge snelheid en de politie zette met meerdere politiewagens de achtervolging in.

Op de politie ingereden

Aan De Vier Roeden in Boelenslaan kwam de auto tot stilstand. Toen de agenten uitstapten, reed de auto op hen in. "De collega's voelden zich genoodzaakt om te schieten", zei politiewoordvoerder Robert Jan Valkema na het incident. Ze schoten op de auto, waarbij de bestuurder ook werd geraakt. Die overleed aan zijn verwondingen.
Het volledige verhaal van Henri en Anna over die fatale nacht is zaterdag te zien bij Omrop Fryslân en RTV NOF.