Roze Route over LHBTI-geschiedenis van Leeuwarden: "Hij durfde zijn nek uit te steken"

De sporen van de roze geschiedenis van Leeuwarden zijn vanaf volgende week te zien in een nieuwe wandelroute. 28 locaties vertellen het verhaal van de LHBTI+-gemeenschap in de stad.
"In 2014 heb ik alle panden in Leeuwarden die iets te maken hebben met homoseksualiteit op een rijtje gezet", vertelt samensteller Majo Tigchelaar. In samenwerking met het Historisch Centrum werd een route door de stad gemaakt.

Moedige man

Die Roze Route brengt je bijvoorbeeld langs huis oude huis van Douwe Meijer, die in 1954 de eerste voorzitter van het COC werd. Een moedige man, vertelt Tigchelaar. "Hij gaf de gelegenheid in zijn huis aan twee mannen om samen te frutselen."
Zoiets was tot 1971 verboden in Nederland: onder de Zedelijkheidswet kon de politie alle bijeenkomsten van niet-heteroseksuele mensen verbieden, omdat minderjarigen dan verleidt zouden kunnen worden tot homoseksualiteit. Meijer werd dan ook zwaar gestraft.
© LEO Middelsé, Larissa Lokenberg
"Hij is opgepakt door de politie en voor de rechter geweest. Hij was toen 68 en moest een jaar naar de gevangenis in Den Haag. Niet in Leeuwarden of Veenhuizen. Hij was Fryslân nog nooit uit geweest, maar hij móest naar Den Haag.
"Nadat hij daar 13 maanden gezeten had, moest hij nog dertien jaar in een psychiatrische inrichting in Beekbergen zitten", vertelt Tigchelaar. "Daar is hij uiteindelijk overleden."
Sodemieter maar op, zeiden ze. Stond hij op straat.
Majo Tigchelaar
De extra aandacht voor de LHBTII+-gemeenschap in de aanloop naar Roze Zaterdag is nog heel belangrijk, vertelt Tigchelaar. Hoewel tijden gelukkig veranderd zijn gaat het soms nog goed mis.
"Twee jaar geleden werd een stagiaire van het COC uit het zuidwesten van Fryslân nog door zijn vader en moeder de deur uitgezet. Sodemieter maar op, zeiden ze. Stond hij op straat."

Wie heeft een foto?

De route is nog niet helemaal compleet. Er is namelijk geen foto van Douwe Meijer gevonden. "Dat is zonde, die man was heel erg moedig om in de jaren '50 zijn nek uit te steken." Tigchelaar zoekt daarom naar de familie van Douwe's broer Johannes, in de hoop een foto te vinden.