Regenboogvlag over Elfstedenhal: "Discriminatie aan de orde van de dag"

Inclusiviteit en diversiteit moeten we vieren, vinden de Moeders en Vaders van Fryslân. Daarom werd donderdag een enorme regenboogvlag aan de Elfstedenhal in Leeuwarden gehangen.
© LEO Middelsé, Lennard Geerts
Er zijn afgelopen weken meer dan duizend regenboogvlaggen opgehangen in Nederland. De actie van Regenboogvlaggen voor Nederland begon in Leeuwarden maar heeft de stads- provinciegrenzen nu overstegen. "We hebben het uitgebreid naar Nederland, want iedereen omarmt dit initiatief", zegt initiatiefnemer Sipke Jan Bousema.

1.100 vlaggen

Om de eerste mijlpaal, het ophangen van 1.100 vlaggen, te vieren werd woensdag de enorme regenboogvlag aan de Elfstedenhal gehangen. Het doel was eerst dat op 16 oktober te halen, maar de actie gaat harder dan verwacht.
© LEO Middelsé, Lennard Geerts
"Het is de vlag van inclusiviteit en diversiteit, dat we dat mogen vieren", zegt Bousema. Aandacht voor de LHBTI+-gemeenschap is nog altijd hard nodig, vindt de presentator.
Het is gewoon belangrijk dat wat eigenlijk al normaal is, ook normaal te maken.
Sipke Jan Bousema
"Heel veel mensen, ouderen en jongeren, worden nog gediscrimineerd, worden buitengesloten. Het is gewoon belangrijk dat wat eigenlijk al normaal is, ook normaal wordt."

Door de provincie

De vlag blijft nog even aan de Elfstedenhal hangen, daarna volgt een tour door de provincie. "De bedoeling is dat de vlag door Fryslân gaat reizen, we nodigen gemeenten en steden uit om zich bij ons te melden om deze prachtige iconische vlag bij hun uit te hangen."
Sipke Jan Bousema over de actie