Eerste asielzoekers aangekomen in Heeg: "Anders sliepen ze in de bus"

De eerste asielzoekers met een verblijfstatus hebben vannacht al geslapen in de tijdelijke noodopvang in Heeg. "We hebben dinsdagavond akkoord gegeven", zegt wethouder Gea Wielinga. "Anders hadden ze in de bus moeten slapen of ergens anders heen."
De eardere StayOkay yn Heech © Omrop Fryslân
Woensdagavond zijn de eerste vijftig asielzoekers aangekomen in Heeg, bij de voormalige StayOkay. "Het is een heel schrijnende situatie", vertelt Wielinga. "De mensen zaten al in de bus. Ze hebben gewoon geen plek. Vandaag komen er nog zo'n veertig aan."
Nog niet alles is gereed in Heeg, maar de bedden en douches wel. "Daar waren ze ook aan toe", zegt Benny Schonewille van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). "Ze waren moe. En een meneer wilde graag onder de douche."

Druk is hoog

In totaal is er plek voor 150 mensen in Heeg. Het gaat om mensen met een verblijfsvergunning. Ze hebben ook recht op een eigen huis, maar die zijn er niet. De opvang in Heeg blijft open tot 1 mei.
Mogelijk zit de opvang in Heeg aan het eind van deze week al vol, zegt Schonewille. "Zoals bekend is de druk redelijk hoog. Ik verwacht dat het snel vol zal stromen."
Dat de druk hoog is, werd deze week duidelijk op andere plekken in Nederland. Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben honderden asielzoekers op stoelen en stretchers geslapen, meldt Nieuwsuur. Volgens demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol is er 'opeens' een enorme toeloop. Het is niet voor het eerst dat er dit soort problemen zijn.
Wat nog ontbreekt in Heeg zijn meubels en een wasmachine voor de kleding. Schonewille verwacht dat dat donderdag allemaal in orde komt. "We gaan eerst zorgen dat de mensen iets te eten krijgen. En dan komen straks de meubelen. Het wordt een drukke dag."
De eigenaren van de herberg, die momenteel wordt verbouwd, hebben onlangs aangeboden om mensen op te vangen. "Zo'n proces gaat dan heel snel", zegt Wielinga. "Half september hebben we dorpsbelang ingelicht, en 27 september hadden we een informatieavond."
Gea Wielinga © Omrop Fryslân
Die avond werd het volgens de wethouder duidelijk dat er veel draagvlak was. "Natuurlijk waren er ook kritische vragen. Dat is heel terecht en dat moeten we serieus nemen. Maar de geluiden waren overwegend positief."
De vrijwilligers kunnen in principe vandaag al aan de bak.
Wethouder Gea Wielinga
Het zijn overwegend gezinnen die naar Heeg komen. Daar is de locatie ook geschikt voor, zegt Wielinga. "Het is een heel mooie accommodatie, met kamers voor drie tot acht personen. Het COA regelt het personeel. Maar het zou ook hartstikke mooi zijn als vrijwilligers willen helpen."
De eerste vrijwilligers hebben zich op de infoavond al aangemeld. Zij kunnen de asielzoekers helpen met de taal bijvoorbeeld. "Ze kunnen in principe vandaag al aan de bak", zegt de wethouder. "Gisteren hebben ze allemaal bericht gekregen."
Of de leerlingen ook in Heeg naar school gaan, is volgens Wielinga nog afwachten. "We moeten nog kijken welke gezinnen het zijn: hoeveel kinderen, van welke leeftijd? In principe kunnen ze naar een reguliere school, maar dat gaat allemaal in overleg met het COA."