Voetbalherinneringen tegen eenzaamheid: weer even terug in het stadion

Met zijn allen herinneringen aan voetbal ophalen, daar gaat het om bij het project 'Football memories'. Op die manier kan eenzaamheid bij ouderen worden tegengegaan, want een hoop ouderen hebben niet meer zoveel sociale contacten.
Jaap Sierdsma herinnert zich de wedstrijd met de zeven goals van Afonso Alves nog wel:
"De kracht van de herinneringen van het voetbal inzetten om eenzaamheid te verspreiden", zo legt initiatiefnemer Margryt Gerritsma het uit. "Met name bij mensen met dementie, het effect is bij hen aangetoond. Mensen leven op als ze over vroeger kunnen praten. Maar ook in het algemeen kan het een hoop doen."

Jaap (94) even terug in het stadion

Jaap Sierdsma uit Heerenveen is 94 jaar. Jaren had hij een seizoenkaart en sloeg hij geen thuiswedstrijd over. Door zijn ziekte komt hij niet meer in het stadion. Sierdsma: "Ik vindt het prachtig. Ik heb hier jaren rondgelopen en ik kom ook een hoop bekenden tegen, maar namen onthouden dat kan ik niet meer."
© Omrop Fryslân
Jaap Sierdsma was lang als vrijwilliger verbonden aan sc Heerenveen. Zo was hij chauffeur om jonge voetballers van en naar de club te brengen. Onder andere hoofdtrainer Johnny Jansen zat bij hem in de bus. Johnny Jansen: "Toen ik hier als zestien jarige rondliep was meneer Sierdsma onze chauffeur. Als ik nu hoor wat hij daar allemaal nog van weet, dat vind ik wel heel bijzonder."

Bij verzorgingshuizen langs

sc Heerenveen heeft als doel om met het project 'Football memories' ook bij verzorgingshuizen langs te gaan, omdat niet iedereen naar het Abe Lenstra Stadion kan komen.