Statencomité biedt petitie aan in Den Haag voor Fries in de rechtbank

Het Statencomité Fries onder aanvoering van CDA-Statenlid Attje Meekma heeft woensdag in Den Haag een petitie aangeboden over het recht om Fries te spreken op de rechtbank én voor een nettere positie van de Friese rechtbanktolken.
Friese politici waren op bezoek in Den Haag:
"Wij vinden dat het probleem van de drie rechtbanktolken Fries zo snel mogelijk wordt opgelost", zegt Meekma over het doel van de actie in het Kamergebouw. Het Statencomité stapte woensdagochtend om half acht in Leeuwarden in de bus voor de reis naar Den Haag.
Tweede Kamerlid Lucille Werner van het CDA was de gastvrouw van het Statencomité. Bij de ontvangst gaven verder Kamerleden van D66, GroenLinks, Volt, ChristenUnie, SP, BBB en VVD acte de présence.

Wet correct uitvoeren

In haar toelichting vroeg Meekma om het correct uitvoeren van de Wet Gebruik Friese Taal uit 2014. "In die wet staat ook dat wat in de rechtbank in het Fries wordt gezegd, ook in die taal moet worden genotuleerd. Voor zover ik weet, gebeurt dat nog steeds niet."
© Omrop Fryslân, Onno Falkena
Diverse Kamerleden bedankten het Statencomité voor haar komst. "Ook al is het maar kort, het is goed dat jullie hier zijn", zei Lucille Werner. "Nederland heeft maar twee officiële talen, Nederlands en Fries. Op beide moeten we zuinig zijn. Je moet het gewoon kunnen spreken voor de rechtbank", zei Laura Bromet van GroenLinks.
Het Statencomité Fries in Den Haag © Omrop Fryslân, Onno Falkena
De Friese Kamerleden waren er lang niet allemaal. "Het valt me wel tegen dat Habtamu de Hoop hier niet is", zei FNP'er Sijbe Knol na afloop. "Luts Jacobi was er altijd als het nodig was om in actie te komen voor het Fries, maar Habtamu is er niet en zijn partij ook niet." Aukje de Vries (VVD) en Romke de Jong (D66) konden er zelf ook niet bij zijn, maar hun partijen waren wel vertegenwoordigd.
Verslaggever Onno Falkena ging met het Statencomité mee
Na een groepsfoto met de Kamerleden en een kopje koffie kon het Statencomité weer aan de terugreis naar 'it heitelân' beginnen. Albert van Dijk (FvD) heeft wat gemengde gevoelens over de expositie. "Zoiets geeft mij toch wat een Calimero-gevoel. Fries spreken op de rechtbank is belangrijk, maar het is beter als we dat in Fryslân zelf kunnen regelen."

Vervolg

De actie voor het Fries voor de rechtbank krijgt als het goed is ook nog een vervolg. Het comité is bezig om in samenwerking met Gedeputeerde Staten demissionair minister Sander Dekker, en mogelijk ook zijn collega Grapperhaus, naar Leeuwarden te halen voor een opvoering van het toneelstuk Kneppelfreed van Pier21. "Het bleek dat minister Dekker niet helemaal begrijpt hoe het zit met het Fries op de rechtbank. Het leek mij een mooie kans om de minister bij te spijkeren en afspraken te maken om het probleem op te lossen."
Statenleden over het bliksembezoek aan Den Haag
Het leek Meekma beter om de rechtbanktolken Fries uit de aanbestedingsprocedure te halen waar het ministerie mee bezig is. "Het gaat in Fryslân om drie tolken. Dat moet zo wel kunnen worden opgelost, zonder dat je eerst op zo'n procedure hoeft te wachten."