Testfabriek moet beste methode opleveren voor aanpak medicijnresten in Waddenzee

Een nieuwe fabriek moet ervoor zorgen dat er elke dag minder resten van medicijnen in de Waddenzee terechtkomen. Bij Garmerwolde in Groningen komt daarom een testfabriek, en mogelijk later ook in Harlingen en bij de Waddeneilanden.
Pillen © Shutterstock.com
Resten van medicijnen kunnen grote schade aan het ecologisch systeem veroorzaken. Als de fabriek een succes wordt, wil het Waddenfonds de techniek bij meer havens aan de Waddenkust toepassen. Het gezuiverde water moet ook geschikt zijn als proceswater voor bedrijven. Zo hoeven die geen kraanwater te gebruiken.
"Als wij afvalwater zuiveren, dat uit het riool komt, kunnen we dat heel schoon maken. Maar medicijnresten krijgen we er nog niet uit. En dat is best wel veel", zegt Herman Beerda van het waterschap Noorderzijlvest in de provincie Groningen, waar Garmerwolde onder valt.

Niet biologisch afbreekbaar

In de testfabriek wordt onderzocht wat de beste methode is om medicijnresten uit het water te krijgen. Dat is niet gemakkelijk, want er is een grote verscheidenheid aan medicijnen en ze kunnen niet biologisch worden afgebroken, zegt Beerda. "Het meeste slib dat wij verwerken, wordt afgebroken door bacteriën. Die vreten de rommel op, maar die medicijnresten lusten ze niet. Dus die blijven erin zitten."
Er zijn vissen gevonden, die geslachtsloos zijn geworden doordat er zoveel restanten van de pil in het water komen.
Herman Beerda, bestuurder bij waterschap Noorderzijlvest in Groningen
Het is een wereldwijd probleem. Alleen al in Garmerwolde gaat het elke dag om 7 kilo medicijnresten, die via het Eemskanaal in de Waddenzee terechtkomen. Landelijk gaat het volgens Beerda om tienduizenden kilo's. Daardoor wordt het leven in het oppervlaktewater bedreigd. "Er zijn bijvoorbeeld al vissen gevonden, die geslachtsloos zijn geworden door het feit dat er zoveel restanten van de pil in het water komen."

Door de wc

Er zijn mensen die medicijnresten door de gootsteen of het toilet spoelen, in plaats van ze in te leveren bij de apotheek. Beerda: "Maar het belangrijkste deel komt toch gewoon via de ontlasting en de urine, want wat je inneemt, moet er ook weer uit."
Voor de testfabriek is 3,5 miljoen euro nodig. Het project duur drie jaar en wordt dus mogelijk uitgebreid naar andere locaties. De verwachting is dat de testfabriek in Garmerwolde volgend jaar gaat draaien.
Herman Beerda