Onafhankelijk onderzoek: minister moet gaswinning Ternaard verbieden

Op basis van de kennis die er nu is, kan minister Schouten geen toestemming geven voor de gaswinning bij Ternaard. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek dat is aangevraagd door de Tweede Kamer.
© ANP
Eerder zei demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat dat hij de vergunning niet mocht weigeren, omdat aan alle voorwaarden wordt voldaan.
De onderzoekers zeggen nu dat minister Carola Schouten van Natuur geen toestemming kan geven voor de gaswinning, omdat het niet vast staat dat die geen schade veroorzaakt.

'Redelijke wetenschappelijke twijfel'

"Het is uitdrukkelijk niet zo dat een vergunning slechts geweigerd kan worden wanneer het bevoegd gezag kan bewijzen dat er significante gevolgen zouden kunnen optreden", staat in het onderzoeksrapport. "Redelijke wetenschappelijke twijfel over het optreden van die gevolgen is hiervoor voldoende."
Zelfs als het vast zou staan dat de winning zonder gevolgen zou zijn, zou de minister de vergunning nog kunnen weigeren, zeggen de onderzoekers.
Onlangs was minister Stef Blok nog in Ternaard. Hij werd opgewacht door tegenstanders van de gaswinning.
Het onderzoek is gedaan door de Waddenacademie, in opdracht van de Tweede Kamer. Kamerleden hadden gevraagd of het echt zo was dat de minister de vergunning niet kon weigeren.

Gaswinning niet definitief van tafel

Met dit onderzoek is de gaswinning bij Ternaard nog niet definitief van tafel. Er is nog een juridische optie, die gaswinning mogelijk maakt, ook als het niet vaststaat dat er geen schade door ontstaat.
In dat geval zou er aan drie voorwaarden moeten worden voldaan;
Volgens de onderzoekers heeft het Rijk er voorlopig niet voor gekozen om dit alternatieve juridische pad te bewandelen.
Omdat er niet veel tijd was voor het onderzoek, hebben ze niet onderzocht of er aan deze voorwaarden kan worden voldaan. Volgens hoofdonderzoeker Kees Bastmeijer van de Waddenacademie is het in algemene zin 'heel lastig' om aan de voorwaarden te voldoen.