Na jaren weer een Friese wielerwedstrijd: Elfsteden Classic

Voor het eerst sinds 2010 staat er weer een op zichzelf staande Friese wielerwedstrijd op de UCI-kalender. Op 6 maart wordt voor het eerst de Elfsteden Classic verreden.
Het wielerpeloton in Dokkum © ANP
In 2010 was de Batavus Prorace, met start en finish in Leeuwarden, de laatste wedstrijd van zo'n kaliber. In de vorige eeuw waren er tientallen grote koersen in Fryslân, waar ook de grootste ploegen en fietsers van de wereld aan de start stonden.
De laatste tien jaar komt het profpeloton zelden in Fryslân, behalve als onderdeel van etappekoersen, zoals tijdens de Benelux Tour eind augustus.
Na die openingsetappe van de Benelux Tour, van Surhuisterveen naar Dokkum, was er veel enthousiasme over wielrennen in Fryslân. "Eigenlijk heeft Fryslân geen natuurlijke hindernissen voor de koers. Behalve één: de wind. Die was er en heeft de koers heel mooi gemaakt", zei Christophe Impens van die Benelux Tour.

Sowieso door de elf steden

Hoe het parcours van de nieuwe wedstrijd er precies uit komt te zien, is nog niet duidelijk. "We gaan in ieder geval door de elf steden. De gesprekken over de exacte details zijn allemaal nog gaande, maar het wordt een echt publieksevenement", zegt Thijs Rondhuis van organisator Courage Events. "Daarnaast komt er een uitgebreid programma van side events met lokale en maatschappelijke initiatieven."
Komend jaar is de Elfsteden Classic een koers in de zogeheten categorie 1.2. Dat is vergelijkbaar met het niveau van de Ster van Zwolle.
De organisatie is dus in handen van Courage Events. Rondhuis heeft de laatste jaren een belangrijke rol gespeeld voor het wielrennen in Noord-Nederland. Courage zit ook achter de Healthy Ageing Tour, Olympia's Tour, de Simac Ladies Tour en het NK wielrennen op de VAM-berg.
Dat was de uitdaging: een nieuwe eendaagse wedstrijd met Friese identiteit.
Thijs Rondhuis van de organisatie
"Het wielrennen in Fryslân kan wel een impuls gebruiken", zegt Rondhuis. "Er zijn veel wedstrijden verdwenen in de afgelopen jaren."
"Momenteel is er geen grote wedstrijd meer voor mannen in Fryslân. Dat was de uitdaging: een nieuwe eendaagse wedstrijd met Friese identiteit."

Doorgroeien

Mathieu van der Poel en Wout van Aert staan voorlopig nog niet aan de start van de Elfsteden Classic, maar de organisatie heeft wel als doel gesteld om binnen een paar jaar te groeien naar de 1.1-categorie. "Dan doen ook de worldtourploegen zoals Jumbo-Visma mee."
De eerste editie van de race is op zondag 6 maart en wordt dan een samenwerking met de laatste etappe van de Healthy Ageing Tour, de grootste wielerwedstrijd voor dames in Noord-Nederland. "Dat willen we zoveel mogelijk integreren", zegt Rondhuis.
De Healthy Ageing Tour was al vaker in Fryslân. De laatste editie werd gewonnen door Ellen van Dijk, die twee weken geleden wereldkampioen tijdrijden werd.