Houkje Rijpstra nieuwe directeur van Omrop Fryslân

Houkje Rijpstra is benoemd tot nieuwe directeur-bestuurder van Stichting Omrop Fryslân. Ze volgt op 1 december Nina Hiddema op.
Rijpstra is verkozen tot nieuwe Omrop-directeur:
Rijpstra (Leeuwarden, 1963) is op dit moment directeur-bestuurder van New Noardic Wave en was eerder onder andere directeur van Vereniging Circulair Friesland en wethouder in Tytsjerksteradiel.
Ze heeft een achtergrond in de journalistiek en werkte jarenlang als (eind)redacteur bij Omrop Fryslân.
Alles valt op zijn plek.
Houkje Rijpstra
"Voor mij is de cirkel hiermee rond", vertelt Rijpstra. "Met mijn achtergrond in de journalistiek en 'met de voeten in de klei' bij de Omrop, mijn netwerk in Fryslân en daarbuiten, mijn ervaring als bestuurder en mijn passie voor Fryslân en het Fries valt alles op zijn plek."
Na een opleiding tot leraar Nederlands/geschiedenis koos Rijpstra voor de journalistiek. Ze leerde de beginselen van het vak bij Weekblad Actief in Burgum en werkte daarna van 1997 tot 2006 als (eind)redacteur bij Omrop Fryslân voor het televisieprogramma Hjoed. In die tijd studeerde ze af aan de Rijksuniversiteit Groningen in de Friese taal en letterkunde.

Circulair Fryslân, New Noardic Wave en Lefier

Na elf jaar als wethouder in de gemeente Tytsjerksteradiel werd ze in 2017 algemeen directeur van de Vereniging Circulair Friesland. Onder haar leiding groeide die organisatie van ondernemers, overheden en onderwijs uit tot een onafhankelijke autoriteit op het gebied van volhoudbare economie, met meer dan 100 leden.
Houkje Rijpstra © Omrop Fryslân
De afgelopen periode was ze bezig de organisatie van de Stichting Frysk Film en Media Platfoarm (New Noardic Wave) neer te zetten voor de toekomst. Verder vervult zij een aantal commissariaten, onder andere bij Woningcorporatie Lefier in Groningen en Drenthe. Houkje Rijpstra woont in Gytsjerk, is getrouwd en moeder van twee kinderen.
"De afgelopen jaren hebben mij geleerd dat ik mij graag inzet om professionals hun werk met belangstelling en plezier te laten doen. Zorgen dat de organisatie goed loopt en een positief profiel heeft naar buiten toe, dat is wat mij goed ligt."

Iets betekenen

De Omrop ligt Rijpstra na aan het hart. "Het is, behalve een onderscheidend nieuwsmedium, heel belangrijk voor de Friese taal en cultuur. Vanuit die mooie organisatie wil ik graag wat betekenen voor Fryslân."
Volgens Ger Jaarsma, voorzitter van de Raad van Commissarissen, krijgt Omrop Fryslân een Friezin in hart en nieren als directeur.
"Haar dienende stijl van leidinggeven en manier van omgaan met mensen passen heel goed bij de Omrop", zegt Jaarsma. "Houkje is een echte netwerker en is super gemotiveerd om aan de slag te gaan. De Raad van Commissarissen is erg blij met haar komst."