'Leverancier Fenor Energie van Heerenveen staat er alarmerend slecht voor'

Energieleverancier Fenor Energie uit Heerenveen heeft het moeilijk door oplopende energietarieven. Het is een van de zes leveranciers die krap bij kas zit, zo stelt de Vastelastenbond.
© Google Street View
Fenor Energie, gevestigd aan de Mercuruis in Heerenveen, heeft een negatieve solvabiliteit. Dat houdt in dat het bedrijf niet meer aan de financiële verplichtingen kan voldoen.
Een klein verlies kan er in zo'n geval al voor zorgen dat zulke leveranciers failliet gaan. Met de winter voor de deur lijkt het een kwestie van tijd voordat er meer bedrijven omvallen, zo schrijf de Vastelastenbond.

Kleinere energiemaatschappijen

Hogere tarieven hebben met name gevolgen voor kleine energiemaatschappijen. De Vastelastenbond heeft de jaarrekening van 19 energiemaatschappijen onderzoek. Zes staat er dus alarmerend slecht voor, maar ook zes andere maatschappijen hebben een kans op problemen.
Bij kleine maatschappijen zie je vaak dat ze risicovoller inkopen. Energie die tegen een vast tarief verkocht is, moet dan nog ingekocht worden. Zoiets gaat vaak goed, tenzij de energieprijzen flink omhoog gaan. Dat is nu het geval.

Klanten niet zomaar zonder stroom of gas

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft al toezichthouder om meer informatie gevraagd over de zekerheid van levering aankomende winter. Zo moet energie gegarandeerd worden, zodat consumenten niet gedupeerd worden.
Mensen komen niet zomaar zonder stroom of gas te zitten, maar klanten kunnen wel voorschotten kwijtraken. Ook moeten klanten een nieuw contract afsluiten tegen hogere tarieven.
Fenor Energie heeft in een reactie aangegeven dat er in tegenstelling tot de berichten van de Vastelastenbond geen problemen zijn met de solvabiliteit. Volgens Fenor zelf heeft het bedrijf een goed jaar achter de rug en is er geen reden tot zorg. Bovendien zou de ACM goed toezicht houden op de energiesector en de financiële positie van de energieleveranciers.