Zondagsclubs verdwijnen, maar Jubbega houdt vol: "We hebben het aardig op de rit"

Ze zien de ene na de andere club verdwijnen uit het zondagvoetbal, maar Jubbega houdt vol: ze stappen niet over na zaterdag. Al maakt de trend het er voor Jubbega niet makkelijker op.
Jubbega viert een goal tegen Akkrum © Dijks Fotografie
"Het brengt uitdagingen met zich mee", zegt vicevoorzitter Jurjen Varwijk van de club. Jubbega is dit seizoen één van de drie Friese clubs in de eerste klasse zondag. De andere twee - Heerenveen en FVC - verlaten het zondagsvoetbal na dit seizoen.
Clubs hebben verschillende redenen om uit het zaterdagvoetbal te stappen, maar wat bijna altijd terug komt: de spelers willen liever niet meer op zondag voetballen.

Bewust op zondag

Varwijk kent die argumenten, maar in Jubbega zit het anders, zegt hij. "Je merkt wel dat jeugdspelers liever op een zaterdagmiddag voetballen als op zondagmorgen om 10.00 uur. Maar bij de selectiespelers merken wij dat niet zo, dat die liever op de zaterdag voetballen. Ze kiezen er bewust voor om bij ons op de zondag te voetballen."
Wij zijn een arbeidersdorp. Op zaterdag zijn er bij ons altijd een heleboel andere activiteiten.
Jurjen Varwijk (vicevoorzitter Jubbega)
En voor de supporters komt de voetballerij op zondag ook wel goed uit, volgens Varwijk: "Wij zijn een arbeidersdorp. Op zaterdags zijn er bij ons altijd een heleboel andere activiteiten. En veel supporters zijn ook 'gewend' op de zondag."
Wat bij genoeg clubs ook speelt: het is moeilijk om genoeg vrijwilligers te vinden die het op beide dagen naar de club willen komen om werk te doen. "We hebben vast kantinepersoneel, dat scheelt een heleboel. Daar hoeven we niet naar om te kijken. En bij thuiswedstrijden van ons eerste hebben we een vast ploegje vrijwilligers."
Nadat het voetballen zo lang stillag vanwege de pandemie, was het wel even afwachten of al die vrijwilligers terug zouden komen. "De aanloop was wat moeilijk", zegt Varwijk. "Maar we hebben het nu weer aardig op de rit."
Meer overstappers kwestie van tijd
Zes zondagsclubs stappen na dit seizoen met het eerste elftal definitief over naar de zaterdag. Er zijn meer clubs die zeggen dat het een kwestie van tijd is voordat ze overstappen naar het zaterdagsvoetbal.
De deadline van 1 oktober om horizontaal over te stappen kwam voor De Wâlden bijvoorbeeld te vroeg, maar een bestuurslid laat weten dat er binnenkort wel wordt gesproken over het besluit om het zondagsvoetbal te verlaten.
Hetzelfde geldt voor Houtigehage. Die speelde in de vijfde klasse op zondag en dus is de deadline van 1 oktober minder van belang. Of ze nu voor of na 1 oktober doorgeven dat ze overstappen, in beide gevallen zou de club op zaterdag ook in de vijfde klasse beginnen.
Voetballen op zondag heeft ook voordelen, vinden ze in Jubbega. De jeugdteams van zondagsclubs spelen wel op de zaterdag. "Dat is beter voor de velden, we kunnen de wedstrijden makkelijker kwijt. Als je alles op een dag hebt, is dat een enorme belasting voor je sportpark. Dan moeten de velden ook maximaal worden benut."
De komende jaren blijft Jubbega in ieder geval dus wel op zondag voetballen. "Maar we moeten de ogen ook niet sluiten voor de toekomst", zegt Varwijk.

'Weekendvoetbal' als oplossing?

Hij heeft wel een idee om het zondagsvoetbal ook in de toekomst aantrekkelijk te houden en het probleem van de steeds verdere uitwedstrijden te omzeilen. "Ik ben voor weekendvoetbal. Dat systeem gebruikt de KNVB ook al in de beker: als twee zondagsploegen tegen elkaar moeten, dan is de wedstrijd gewoon op zondag. En als een zaterdagsclub tegen een zondagsclub moet, dan doe je de wedstrijd zaterdag aan het einde van de middag of begin van de avond.