Motor op tafel in muziektheatervoorstelling Sulla Strada van Blau Hynder

Een klassieke motor speelt een grote rol in de nieuwe voorstelling 'Sulla Strada, ik heb het niet van jou' van muziektheatergezelschap Blau Hynder. Het stuk gaat over herinneringen, tegenstellingen, onmacht en verlangens, Het speelt zich af op het Friese platteland met een vader, een volwassen dochter en een motor.
Sulla Strada yn Op & Ut
Na het succes van 'Finestra Aperta' is dit de nieuwste muzikale uitdaging van Blau Hynder. In tegenstelling tot 'Finestra Aperta' is dit wel een stuk waar veel in wordt gesproken. Het is een spel met woorden en muziek, met een klassieke Enfield-motor als blikvanger.

Buigen of barsten

Het verhaal gaat over een stadsmeisje dat besluit in Fryslân haar vader op te zoeken die ze eigenlijk nooit heeft gekend. Henk Zwart speelt de rol van de vader en Anouk van Duifhuizen is de dochter. De vader weet dat hij gaat sterven en verkoopt al zijn spullen. Zijn mooie motor moet er ook aan geloven. Vader en dochter maken samen een roadmovie. Wordt het buigen of barsten?
De vader woont met drie broers in een huis. Dat zijn de muzikanten Anne Zwaga , Richard Veltman en Cajan Witmer. Zij acteren ook mee in het stuk. In deze mannenhuishouding kan veel. De motor wordt op een gegeven moment op de tafel gereden om hem te kunnen nakijken.
Sulla Strada © Els Boekema
De naam van het stuk mag dan 'onderweg' betekenen, het wordt wel opgevoerd op een vaste locatie. In de oude machinefabriek in Drachten is een speelvlak gecreëerd van 20 meter breed bij 30 meter diep. Reuk is ook een onderdeel van het decor. In de voorstelling wordt bijvoorbeeld echt rode kool gekookt en koffie gezet, en de motor gaat ook echt ronken.
Dat kan allemaal bij locatietheater, zegt Blau Hynder-leider Anne Zwaga: "Je kunt meer dingen doen, want op een vaste plek kun je uitpakken. Het nadeel is dat je niet bij de mensen langs gaat. Zij moeten naar jou toe komen."
© Beeld uit trailer Sulla Strada
'Finestra Aperta' en 'Sulla Strada' zijn onderdelen van een trilogie. Het is de bedoeling dat er nog een derde stuk bij komt. wanneer is nog onbekend. In ieder geval is vrijdag de première van de filmische de voorstelling 'Sulla Strada'. Het stuk is te zien tot en met 24 oktober in de Sluisfabriek in Drachten.