VC Sneek start eredivisie met oude bekenden: "Het was direct een warm bad"

De selectie van VC Sneek heeft er deze zomer veel ervaring bij gekregen. Mei Nynke Oud en Anniek Siebring komen twee vrouwen terug uit het buitenland die in de kampioensjaren ook bij Sneek speelden. "Roos van Wijnen is er nog steeds natuurlijk, haha!"
Nynke Oud en Anniek Siebring binne werom by VC Snits:
Zaterdag begint voor de volleybalsters van VC Sneek het nieuwe eredivisieseizoen. Direct met een lastige wedstrijd: regerend landskampioen Sliedrecht Sport is de tegenstanders in de seizoensouverture.

Bleu meisje

Voor Oud en Siebring zullen wedstrijden tegen Sliedrecht, Eurosped en Set-Up '65 weer vertrouwd voelen. Ze zijn na respectievelijk vijf en drie jaar terug bij VC Sneek. Daarnaast haalde Sneek Rosa Entius van tweede-divisionist Dinto als nieuwe speelster.
Oud speelde de afgelopen jaren in Zweden, Duitsland en Frankrijk. De 27-jarige speelster komt als een betere speelster terug. "Ik heb heel mooie jaren gehad, veel geleerd en veel plezier gehad. Toen ik wegging was ik een jong en bleu meisje, nu ben ik een zelfverzekerdere dame."
Nynke Oud en Anniek Siebring in hun eerste periode bij VC Sneek © Orange Pictures
De periode in het buitenland duurde voor Siebring wat korter: ze heeft drie jaar gespeeld in Duitsland en Finland. Haar rentree heeft twee oorzaken. Een daarvan is corona. "Wil ik nog weer een jaar ver weg van iedereen in combinatie met corona", vroeg de 24-jarige Drentse zich af.

'Klushuis'

Daarnaast kocht Siebring samen met haar vriend een huis. "Het is een klushuis en het is dan wat lullig om te zeggen: tot over negen maanden en ik zie het wel als het af is."
Oud is blij dat ze als echte Sneker terug is bij haar oude club. "Ik had prima nog een paar jaar op een leuk niveau kunnen spelen in het buitenland, maar ik haak net niet aan bij het Nederlands team. Dan zijn er meer dingen dan volleybal", vertelt de spelverdeler. "En je wilt ook wat dichter bij vrienden en familie zijn. Dat heeft ook meegespeeld."
Ze kunnen de groep naar een hoger niveau tillen.
Trainer Jeffrey Scharbaai is blij met Nynke Oud en Anniek Siebring
Trainer Jeffrey Scharbaai was in de eerste periode van de beide vrouwen nog geen trainer bij VC Sneek, maar is blij dat Oud en Siebring terug zijn bij de club. "Je hebt twee spelers erbij die wat meer hebben meegemaakt. Ze kunnen de groep naar een hoger niveau tillen. Ze zijn nadrukkelijk aanwezig en hebben leiderschapskwaliteiten. De jongere spelers in ons team hebben daar baat bij."
Trainer Jeffrey Scharbaai in actie vorig seizoen © Orange Pictures
Toen Siebring deze zomer voor het eerst weer meetrainde bij het eerste vrouwenteam van VC Sneek, hoefde ze niet veel handen te schudden. "De meeste meiden ken ik al. Voorgaande jaren heb ik zomers vaak meegetraind. Nynke is terug, Roos speelt er nog, Jeffrey en Henriëtte kende ik ook al een beetje. Het was direct een warm bad."

Vertrouwd

Datzelfde gevoel heeft Oud, die toch vijf jaar weg is geweest. "Het is alsof je niet weg bent geweest. Dezelfde vrijwilligers lopen er nog steeds rond. Het voelt gewoon vertrouwd."
Met Oud en Siebring in de ploeg werd VC Sneek in 2015 en 2016 kampioen van Nederland. De club speelde toen ook Europese wedstrijden in onder andere Gent en Moskou. Oud begon haar buitenlandse reis in 2016, Siebring ging twee jaar later weg uit de Waterpoortstad.
In 2015 won VC Sneek, met Oud en Siebring, de finale om de Nederlandse titel van Eurosped:
Vorig seizoen werd VC Sneek geplaagd door het coronavirus. Zo konden er geen play-offs meer gespeeld worden tegen Regio Zwolle om de derde en vierde plaats in de competitie. Eerder moesten de Snekers zich al terugtrekken voor het bekertoernooi door besmettingen binnen het team.
Onder die coronaproblematiek staat wat VC Sneek betreft een dikke streep. Er wordt vooruit gekeken naar het nieuwe seizoen. Wat Scharbaai hoopvol maakt, is de voorbereiding. Daarover is de trainer van de Sneker volleybalvrouwen tevreden.

Minder fouten maken

Toch ziet Scharbaai ook nog verbeterpunten. "We zijn nog wel op zoek naar de balans. We hebben fases gehad waarin we te veel fouten maken. We zijn nu aan het trainen om te zoeken waar die liggen en hoe we dat kunnen reduceren."
En als dat lukt, hoopt VC Sneek in de buurt te komen van de twee ploegen die op dit moment de beste zijn van Nederland: Sliedrecht Sport en Apollo 8. "Als we die fouten kunnen reduceren, dan hoop ik dat we in staat zijn om het hun wat lastiger te maken", zegt Scharbaai.

Een overzicht van de wisselingen in de selectie van VC Sneek

NIEUW (VORIGE CLUB) WEG
Nynke Oud (VBC Chamalières, Frankrijk) Nienke Tromp
Anniek Siebring (LP Viesti, Finland) Wies van Solkema
Rosa Entius (Dinto) Jasmijn Akse
Sjanet Wijnia