Friese paralympiërs gehuldigd in Drachten: "Een fantastische afsluiting"

Na een zomer vol grote prestaties, was het vrijdag tijd om de Friese paralympiërs te huldigen. Liesette Bruinsma, Tristan Bangma, Alyda Norbruis, Rixt van der Horst en Joël de Jong werden in De Lawei in Drachten toegesproken voor een zaal vol met familie en vrienden.
De Friese paralympiërs © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
"Het is echt heel leuk om te zien dat iedereen zo enthousiast is", zegt amazone Rixt van der Horst uit Grou. "Sport Fryslân heeft dit fantastisch georganiseerd, ik waardeer het heel erg dat ze die hebben gedaan. Je hoort hele bijzondere woorden, iedereen wordt in het zonnetje gezet. Ik denk dat iedereen dat heeft verdiend en dat wij daar van kunnen genieten."
Verslaggever Willem Vermeltfoort en amazone Rixt van der Horst
Van der Horst kwam met twee medailles thuis. Met haar paard Findsley kwam ze met zilver en brons terug.

Spelen zonder naasten

In de zaal in Drachten waren zeker 60 man aanwezig, die met coronabewijzen naar binnen toe mochten. De coronacrisis is ook van grote invloed geweest op de Spelen, zegt Van der Horst. "Het was een bijzondere Spelen, zonder naasten. Ik had de luxe dat mijn vriend er nog wel een week bij kon zijn, maar de rest niet."
Rixt haar vader is ook bij de huldiging en zegt 'nog trotser en blijer' te zijn. Hij staat er versteld van dat zijn dochter het altijd weer voor elkaar krijgt.
Tristan Bangma:
Wielrenner Tristan Bangma uit Donkerbroek pakte net als Van der Horst twee medailles. Het goud behaalde hij met piloot Patrick Bos op de 4 kilometer achtervolging. "Ik ben nog steeds aan het nagenieten van de Spelen", zegt Bangma. "Het was prachtig, we hebben een hele mooie prestatie neergezet. Ik ben met goud en zilver thuisgekomen."

Weer vooruit

"Als ik er aan terugdenk, krijg ik nog steeds kippenvel", geeft Bangma aan. "Maar het is ook sport. De sporter in mij zegt: het kan nog beter, ik wil nog meer. Ik hoop nog veel te bereiken."
Intussen is Bangma al weer zo'n maand in Nederland. "Ik ben nu al weer druk met plannen voor de aankomende drie jaar tot Parijs. Dus ik heb zeker motivatie om nog beter te worden en om nog veel te winnen in de toekomst."
Uit de huldiging spreekt een 'enorme waardering', zegt Bangma. "Dat mijn familie en alle Friese sporters met hun familie hier mogen zijn, dat is enorm fijn. Ze mochten natuurlijk niet in Tokio zijn vanwege corona."
Alyda Norbruis:
Baanwielrenster Alyda Norbruis uit Ureterp had vooraf geen idee wat zij van de huldiging kon verwachten. "Maar ik vind het mooi dat het wordt gedaan en dat het belang van het sporten en de prestaties die wij hebben neergezet worden gezien. Je moet het altijd zelf doen. Maar het is ook naar de buitenwereld een eye opener dat sport heel belangrijk is. Ik hoop dat het de medemens kietelt om in beweging te komen."

"Het is voor mij beslist"

Norbruis wist zilver mee te nemen uit Tokio. Voor Norbruis was de huldiging extra speciaal, omdat ze stopt met de sport. "Deze Spelen waren de laatste. Mijn carrière is helaas voorbij, dit was het. Het doet veel met me. Daar moeten we het maar niet al te veel over hebben. Je wil zo'n keuze maken omdat je er zelf geen zin meer in hebt of omdat het mooi is geweest. Alles in mij raast dat ik nog graag verder wil, maar het lichaam zegt anders. Dus het is voor mij beslist."

Fantastische afsluiting

Het was wel een fantastische afsluiting, zegt ze. "Met mijn beste race ooit. Vraag me niet hoe is het heb gedaan, ik vraag me dat zelf nog steeds af. Maar zo zie je maar: op het goede moment kunnen er hele mooie dingen gebeuren en dan kun je boven jezelf uitstijgen. Op de momenten dat het moest, heb ik de prestatie naar boven kunnen halen. Bizar."
Wat ze nu zal doen, weet ze nog niet. "Ik wil er vooral voor zorgen dat het een niet al te zwart gat wordt. De precieze invulling weet ik nog niet, dat zal de komende tijd juist de zoektocht worden."