Terschelling verleent vergunning voor festival Eilân

Terschelling heeft het festival Eilân een vergunning verleend voor de zomer van 2022. Het festival had al in 2019 plaats moeten vinden, maar de vergunning werd toen ingetrokken door de rechter.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De rechter verbood het festival in 2019 omdat er problemen waren met de vergunning. Een probleem was onder andere dat het festival plaats zou vinden naast het stiltegebied met beschermde dierensoorten.

Vergunning voor één jaar

Daniël van Drunen van het organiserende bedrijf Chasing the Hihat reageert met blijdschap op het verlenen van de vergunning door de gemeente. Hij zegt dat er veel tijd besteed is aan de vergunningsaanvraag, om nieuwe bezwaren zoveel mogelijk te voorkomen. Hij geeft aan dat de gemeente het verstandiger vond om de vergunning te verlenen voor één jaar en niet voor vijf jaar, zoals eerst de bedoeling was. Daarmee hopen B&W op meer draagvlak van de gemeente.
Er mogen maximaal 6.000 mensen komen. In een eerdere vergunningsaanvraag was gevraagd om 9.000 bezoekers, om zo ruimte voor groei in de toekomst te houden.

Geluidsnorm

In de nieuwe omgevingsvergunning staat dat de organisator zich moet houden aan de laagst mogelijke geluidsnorm. Desondanks blijft het volgens Van Drunen mogelijk om een goed festival te organiseren. Het doel is dat er vier podia komen, om het meer van Hee heen. De beoogde data voor het festival zijn 15, 16 en 17 september.
Tegen de nieuwe omgevingsvergunning van de gemeente Terschelling is opnieuw bezwaar mogelijk, maar Van Drunen heeft goede hoop dat het deze keer goed komt.