Eeltsje Hettinga wint Gysbert Japicxprijs 2021

Eeltsje Hettinga heeft de belangrijkste Friese literaire prijs, de Gysbert Japicxprijs, gewonnen voor de gedichten die hij schreef als Dichter van Fryslân. De prijs wordt op 6 november uitgereikt in De Tiid in Bolsward, als afsluiter van een week met literaire activiteiten.
Eeltsje Hettinga © Jacob van Essen
De jury van dit jaar bestaat uit Nynke Heeg, Hein Jaap Hilarides en Jannes van der Velde. Zij geven advies aan de provincie die de prijs formeel toekent en uitreikt. De adviescommissie heeft werk beoordeeld dat gepubliceerd is in de periode van 2017 tot en met 2020.
Normaal gesproken wordt de Gysbert Japicxprijs toegekend voor een bundel, een roman of oeuvre. De adviescommissie van dit jaar is van mening dat de publicaties in de Friese media en op de website van Dichter van Friesland voldoende zijn om de eenheid van het werk duidelijk te maken.

Dichter van Fryslân

Eeltsje Hettinga was de eerste Dichter van Fryslân. Hij moest als ambassadeur de actualiteit en sociaal-maatschappelijke thema's in Fryslân in poëzie verwoorden. In de periode van 2017 tot 2019 schreef hij bijna dertig gedichten.

Vertaler en schrijver

Hettinga werd in 1955 geboren in Burgwerd. Hij werkte jarenlang als zelfstandig journalist. In 1998 debuteerde hij met 'Akten fan Winter'. Dat werk werd bekroond met de Fedde Schurerpriis. Zijn bundel 'Ikader' werd genomineerd voor de Gysbert Japicxpriis 2013.
Naast de publicatie van vijf poëziebondels is Hettinga ook op andere vlakken literair actief, als vertaler en schrijver van monografieën en essays. Hij werkt verder samen met beeldend kunstenaars en houdt al jaren een eigen blog bij.
Gysbert Japicxpriis
De Gysbert Japicxpriis, de hoogste literaire onderscheiding voor oorspronkelijk Fries literair werk, wordt sinds 1947 uitgereikt. De prijs wordt toegekend door Gedeputeerde Staten van Fryslân, die daarvoor wordt geadviseerd door een commissie. De tweejaarlijkse prijs is het ene jaar voor Friestalig proza en het andere jaar voor Friestalige poëzie.
Naamgever van de prijs is Bolswarder Gysbert Japicx (1603-1666). Die schrijver wordt gezien als de grondlegger van het Fries als moderne geschreven taal.