Oplossing voor het kamertekort in Leeuwarden staat op een industrieterrein

Het grote tekort aan woonruimte voor studenten in Leeuwarden kan makkelijk opgelost worden. Dat zegt ondernemer Eric Kooistra uit Dokkum. Hij heeft in Leeuwarden 265 wooncontainers staan waarmee de grootste huisvestigingsproblemen bijna gelijk opgelost kunnen worden.
De opslag voor de containerwoningen in Leeuwarden © Omrop Fryslan, Hayo Bootsma
Je kunt ze bijna niet missen wanneer je over de Planetenlaan in Leeuwarden rijdt: de kleine 300 containerwoningen van Kooistra. Ze staan er al een tijdje te wachten op een nieuwe bestemming. Eric Kooistra kan niet wachten ze te plaatsen. "Ik denk dat het een goede tijdelijke oplossing kan zijn."
Er is interesse vanuit de gemeente Leeuwarden, maar het komt nog niet van de grond. "Waarom niet?", zegt Kooistra. "De Hogescholen zien het niet als hun taak en de gemeente is druk met andere problemen. De huisvesting van statushouders, vluchtelingen en het bouwen van huizen. Leeuwarden doet het goed, dus het zit hier bomvol."

Leeuwarden is niet de enige stad

Kooistra heeft 1.100 containerwoningen. Een aantal zijn al bewoond en staan op het terrein van de SuikerUnie in Groningen. Er wonen voornamelijk buitenlandse studenten. "Die hebben er een eigen community van gemaakt", zegt Kooistra. "Alles zit er in. Je hebt een bed, wc en een keuken. Je betaalt een bedrag, maar dat is inclusief nutsvoorzieningen en internet."
Ook in Enschede worden waarschijnlijk binnenkort 230 containerwoningen geplaatst. "Er is bij de universiteit een grote behoefte aan woonruimte. Maar dat is niet de enige plaats. We hebben ook aanvragen uit Vlaardingen, Delfzijl en Den Helder. We hebben het druk."
Containerwoningen in Leeuwarden © Omrop Fryslan, Hayo Bootsma
Het duurt drie maanden om de containers te plaatsen. Het is tijdelijke woonruimte, maar dat is een ruim begrip. "Je moet denken aan zo'n tien jaar. Dat kan goed uit."

Bureaucratie

De grootste problemen zitten in de bureaucratie: "Het is geen onwil van gemeenten en ambtenaren. Het is alleen een product dat niet gewoon is. Er zijn hier geen reguliere programma's voor. In Groningen hebben ze dit omarmd. Binnen twee à drie weken hadden wij een vergunning en drie maanden later stonden de woningen er al", zegt Kooistra.
Eric Kooistra over de containerwoningen
Toch zou hij graag zien dat de regels makkelijker gemaakt worden. "Dat zou op een hoop plekken een mooie tussenoplossing zijn."

Asielopvang

Volgens Kooistra is het ook niet nodig om asielzoekers op te vangen in het WTC Expo in Leeuwarden. Daar moet binnenkort een noodopvanglocatie ingericht worden. "Dat is geen fatsoenlijke plek. Je hebt daar binnen geen daglicht. Dit soort woningen zoals wij die hebben, zijn ook voor deze groep geschikt."