Blijft kleinschalig toerisme overeind? De Fryske Marren stelt onderzoek in

De gemeente De Fryske Marren wil weten hoe de kleine recreatieondernemers ervoor staan. Er moet worden gekeken naar wat er nodig is om voorzieningen zoals kleine campings te behouden.
De gemeentecamping van Lemmer © Omrop Fryslân, Willem de Vries
Er heerst angst dat de kleinere campings het af moeten leggen tegen investeerders die grote vakantieparken bouwen. Uit een inventarisatie van Omrop Fryslân bleek deze week dat de komende twee jaar in het zuidwesten van de provincie bijna duizend vaste seizoensplekken op campings verdwijnen.

Roompottisering

Het was VVD'er Albert van Keimpema die de discussie in de raad aanzwengelde. Hij ziet dat veel campingbazen hun zaak verkopen aan grote opkopers die er vervolgens een villapark van maken: de zogeheten 'roompottisering'.
Om de gemeente aantrekkelijk te houden voor de recreant met een kleinere portemonnee wil Van Keimpema dat de gemeente alle verdwenen staanplaatsen op een andere plek compenseert.
Dat ging de rest van de raad iets te ver. Ze vinden wel dat het goed is om te kijken hoe het gaat met de kleinere recreatieondernemers en campingbazen. Als er een goede inventarisatie komt, dan kunnen de problemen waar zij tegenaan lopen mee worden genomen in de nieuwe recreatievisie die er binnenkort komt.
Je wilt voor iedere doelgroep een aanbod hebben.
Wethouder Frans Veltman
Wethouder Frans Veltman vindt dat een goed plan. Hij ziet de ontwikkelingen ook. "We willen graag een grote verscheidenheid aan voorzieningen aanbieden. Wat doet deze ontwikkeling met die verscheidenheid? Je wilt voor iedere doelgroep een aanbod hebben."
Toch denkt hij dat het met de 'roompottisering' in zijn gemeente meevalt: "Dat kan ook niet binnen de bestemmingen zoals die er nu zijn. Dan moet er echt iets veranderen. Bovendien komt de gemeenteraad dan ook nog aan zet."

'Kwaliteit moet omhoog'

"We hebben ook gezegd dat er niet alleen een verscheidenheid moet zijn in aanbod, maar dat er ook een kwaliteitsslag moet worden gemaakt. Wat kunnen we doen op dat vlak? Dat moeten we nu allemaal goed onder ogen nemen."