Vervolgonderzoek naar Lelylijn en woningbouw Deltaplan komt in December

Het verdiepend vervolgonderzoek van het Rijk en de noordelijke provincies naar het 'Deltaplan van het Noorden' is waarschijnlijk in december afgerond. Ricardo van Breemen, één van de onderzoekers, vertelde dat woensdag aan de Provinciale Staten.
De route van de Lelyline loopt in principe langs de A6 en A7 © Omrop Fryslân
Het verdiepend vervolgonderzoek van het Rijk en de provincies onderzoekt of het plan om in combinatie met de Lelylijn ook 220.000 extra huizen te bouwen wel haalbaar is. Volgens Van Breemen is er in Fryslân 'fysiek' wel ruimte te vinden voor 45.000 extra huizen. Maar of daar in Fryslân en de rest van Nederland wel behoefte aan is, moet nog onderzocht worden.

Controle op rapport

In totaal zijn er vijf onderzoeksbureaus bij het vervolgonderzoek betrokken. Dit onderzoek probeert in eerste instantie na te gaan of alle gegevens uit het rapport Bouwstenen voor het Deltaplan kloppen. Daarnaast is ook een brede Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA) onderdeel van het vervolgonderzoek.

Meer bij het proces betrekken

De Provinciale Staten werden woensdag bijgepraat over de precieze stand van zaken van het Deltaplan en de Lelylijn. Dat gebeurde omdat de provinciale politiek de bevolking graag meer bij het proces wil betrekken.
© ANP
De Staten overwegen om hiervoor gebruik te maken van de diensten van het Fries Sociaal Planbureau (FSP)., dat werkt met een representatief panel van 7.000 Friezen van alle leeftijden en uit alle hoeken van de provincie. Het panel kan gevraagd worden naar hun behoefte aan een snelle spoorlijn en woningbouw.
CDA-statenlid Maaike Prins
Nu al hele concrete vragen stellen over het Deltaplan en de steun voor de Lelylijn is nog moeilijk, zolang nog niet duidelijk is of het Rijk hier wel in wil investeren, zegt CDA-statenlid Maaike Prins. "We weten nog niet of de Lelyline er komt. Dus een concrete vraag voor of tegen de Lelylijn kunnen we nog niet stellen."

Vragen stellen

Prins vindt het een goed idee om het FSP in te schakelen, maar denkt dat de vragen eerst algemeen moeten blijven. "Dan gaat het om vragen als: hoe vaak gaat u met de trein en zou dat sneller moeten." Prins wil graag weten of het Rijk bereid is te investeren in de Lelylijn, voordat Provinciale Staten er een hoop tijd en energie in steekt.
Menno Brouwer van de Partij voor de Dieren
Statenlid Menno Brouwer van de Partij voor de Dieren vindt dat je de mensen moet vragen hoe ze de toekomst van Fryslân voor zich zien. "Het is heel belangrijk om de bevolking mee te laten praten. Maar vraag ze dan eerst wat voor regio Fryslân moet worden. Willen we een Friesland met snelle verbindingen met de Randstad, of zetten we meer in op behoud van rust, ruimte en identiteit?"
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Brouwer is van mening dat je eerst een 'integraal plan' moet maken om vervolgens na te gaan of een snelle spoorlijn er wel of niet in past.
Elsa van der Hoek van GroenLinks
Volgens de Partij voor de Dieren worstelt ook GroenLinks met het Deltaplan en de Lelylijn. "Wij zijn voor openbaar vervoer en voldoende betaalbare woningen, maar wij kijken kritisch naar de gevolgen voor natuur, landschap en leefbaarheid. De Lelylijn mag niet ten koste van alles gaan."
zoals de meeste partijen in de Staten vindt ook GroenLinks het een goed idee om de bevolking naar hun mening te vragen.