Toekomst van kaatsclub Marsum onzeker: kan KV Foarút nog wel 'foarút'?

Het einde dreigt voor de kaatsclub van Marsum. KV Foarút bestaat volgend jaar 125 jaar, maar heeft na dit jaar nog slechts één bestuurslid over. Op dit moment zijn er nog drie, maar twee nemen afscheid. KV Foarút komt met een noodkreet.
© KV Foarút Marsum
"De energie is gewoon op", zegt Coby van Wieren. Met Maaike Herrema stapt ze uit het bestuur, Bauke Rekker zou de enige zijn die nog overblijft. "Wij kunnen de kar niet trekken met drie mensen. We willen wel, maar kunnen niet."

Noodkreet

Het huidige bestuur heeft een brief naar alle leden, ouders en donateurs gestuurd. Het komt neer op een noodkreet. "Zij moeten het maar zeggen", zegt Van Wieren. "Wij hebben een spoedbijeenkomst gehad, want we moeten kandidaten hebben voor het bestuur."

Trend

Volgens Van Wieren zit Marsum toch met vergrijzing, maar het betreft ook een grotere ontwikkeling. "De mensen willen wel wat doen, maar niet bestuurlijk. Van veel stellen werken beiden en men wil niet in het weekend nog eens op het kaatsveld staan. Het is ook een trend, verenigingen hebben het lastig." Ook in Harlingen kampt men met bestuursproblemen bij de kaatsvereniging.
Er komt bij dat kaatsen een intensieve sport is, waar je ook kennis van moet hebben.
Emotioneel sta ik er dicht op. Maar je moet ook een keuze maken.
Bestjoerslid Coby van Wieren van KV Foarút
Toch moet Van Wieren er nog niet aan denken dat de club verdwijnt. "Emotioneel sta ik er dicht op. Maar je moet ook een keuze maken. Ze moeten maar opstaan. In de brief staat precies wat we zoeken en wat de consequenties zijn als we geen mensen vinden." Het betekent ook dat er geen jeugdkaatsen, geen afdelingsparturen, geen KNKB hoofdklassedagen en feestactiviteiten meer zijn.

Bestuur en commissies

Er zijn niet alleen bestuursleden nodig, maar ook coördinatoren voor commissies. Er worden een voorzitter, secretaris, algemeen lid, coördinator veld en materiaal, coördinator perkleggen en een coördinator jeugdcommissie gezocht.
Bestuurslid Coby van Wieren
Op 11 oktober volgt een laatste spoedvergadering, waarbij ieder welkom is. Dan moet duidelijk worden of KV Foarút ook echt nog 'foarút' kan.