Eigenaren herberg It Beaken in Heeg willen 150 vluchtelingen opvangen

In het voormalige StayOkay-hostel in Heeg worden binnenkort mogelijk asielzoekers opgevangen. De eigenaren van het gebouw hebben bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers aangegeven dat ze ruimte hebben voor maximaal 150 mensen.
De eerdere StayOkay © Omrop Fryslân
Het gebouw wordt op dit moment gemoderniseerd tot waterherberg It Beaken. Die gaat op 1 mei open voor gasten. Tot die tijd willen de eigenaren onderdak bieden aan asielzoekers.
"In het nieuws zie je dat er een groot probleem is met de opvang", zegt eigenaar Jan IJben. "Dat is op korte termijn ontstaan. Wij kunnen daar mooi op inspelen. Natuurlijk probeert iedereen iets te doen met sporthallen en evenementenhallen. Dat is ook mooi, maar dit biedt net iets meer comfort."

Opvangen en verbouwen

De locatie in Heeg is kant en klaar voor de opvang. "Een deel van het terrein gaan we verbouwen. Ongeveer de helft. We kunnen dus tegelijkertijd mensen opvangen en verder gaan met de verbouwing."
Het dorp is geïnformeerd met een brief en op een bijeenkomst. "De reacties waren positief", zegt IJben. "Mensen staan ervoor open."

Meehelpen op het terrein

IJben wordt bij de eventuele opvang geholpen door het COA. "Zij zijn hier ervaren in en hebben een programma voor de mensen. Zij kunnen helpen activiteiten te organiseren, of bijvoorbeeld helpen op het terrein. Daar wordt druk over nagedacht."
De bedoeling is dat de gemeente begin volgende week een besluit neemt over de plannen.